Tijdloos mooi tegeltableau uit 1962

WIERINGERWERF – “Het is lekker los geschilderd. Het is echt opmerkelijk. Er zitten van die lichte toetsen in waarvan je zegt het is een tijdloos ding”, zijn de opmerkingen die beeldend kunstenaar Rutger Jan Bredewold plaatst bij het tegeltableau gemaakt door Harry op de Laak.  

Het tableau is aanvankelijk in 1962 geplaatst bij de vroegere Landbouwhuishoudschool in Wieringerwerf. In 2016 is het gered omdat de school werd gesloopt. Het tableau met afmetingen van 4,5 meter breed en 2,5 meter hoog met een gewicht van 3,5 ton is toen helemaal uitgezaagd en in een staalconstructie naar de Cultuurschuur gebracht.

“Harry op de Laak kon mooi schilderen en het tableau ziet er verrassend uit. De kunstenaar heeft op geen enkele wijze concessie gedaan aan de techniek. Want je moet dan met glazuur gaan schilderen. Dat heeft altijd complicaties omdat je niet precies ziet wat je altijd aan het doen bent. Daar moet je dan op inleveren. Dat is totaal niet gebeurd bij Harry op de Laak” aldus Bredewold in deze 101e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt.’.

Hij is heel ruimtelijk blijven schilderen. Er zijn ook allemaal elementen aanwezig die toen een rol speelden: het water, de vogels, het koren, de koeien en de visserij.

Deze aflevering van Zien wat je bekijkt’ is gemaakt door Rutger Jan Bredewold en Joop Luten.

Delen is leuk
Joop Luten is als vrijwilliger actief voor de redactie van Noordkop Centraal. Joop maakt veel nieuwsvideo's en richt zich daarnaast op politiek en cultuur. Samen met Rutger Jan Bredewold maakt hij de kunstserie 'Zien wat je bekijkt' voor Noordkop Centraal TV.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: