Stroomnet Waarland en Dirkshorn zit vol

DIRKSHORN – Nieuwe bedrijven die zich in Waarland of Dirkshorn willen vestigen, komen op een wachtlijst. De reden:het stroomnet in die twee kernen zit vol. 

Het elektriciteitsnet begint op steeds meer plekken in Noord-Holland vol te raken. In de gemeente Schagen hebben Dirkshorn en Waarland een maximale capaciteit bereik. In de gemeente Dijk en Waard gaat het om Oudkarspel, De Noord, Verlaat en Zuid-Scharwoude. 

Volgens netbeheerder Liander zijn er meerdere oorzaken, zoals de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. 

Grootverbruikers zoals supermarkten, scholen, kantoren en fabrieken die zich in de probleemgebieden willen vestigen, komen op een wachtlijst. Voor consumenten heeft het volle stroomnet geen consequenties. Dat geldt ook voor nieuwbouwwoningen. 

Liander zegt 6 jaar nodig te hebben om de capaciteit te vergroten.

Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Mail naar redactie@noordkopcentraal.nl.Reageer op dit artikel
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: