Street art op komst in Schagen

SCHAGEN – Er komt street art op twee muren van het cultuurhuis Markt 18 en op een muur van een woonhuis aan Noord 36 in Schagen. 

Dat zijn de afspraken die wethouder voor cultuur Joke Kruit (JESSLokaal) met ‘Writersblock’ uit Leeuwarden heeft gemaakt. 

Recent is een contract getekend met ‘Writersblock’ voor street art van Bob Timmer (Mr Metro) uit Schagen op de betonnen wand aan voorkant van Markt 18. 

Ard Doko, internationaal bekende street art kunstenaar uit Schagen, gaat aan de gang op een zijmuur van Markt 18 aan de Gedempte Gracht. Het worden figuratieve ontwerpen. De kosten zijn € 15.000,-

Serge Hollander, een van de grondleggers van ‘Writtersblock, heeft veel ervaringen met de begeleiding van street art projecten. 

Tal van hun projecten hebben het straatbeeld in Leeuwarden en andere locaties in Nederland kleurrijker gemaakt. Hij werd benaderd door Bob Timmer voor een street art project in Schagen.

Joke Kruit ziet hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Door de keuze van Markt 18 in het centrum van Schagen wordt deze kunst ook zoveel mogelijk onder de aandacht gebracht van inwoners. Het bestuur van Markt 18 is akkoord.

De verwachting is dat de street art in februari-maart 2022 gereed zal zijn. De wethouder beschouwt het ook als een ‘leuk cadeautje’ vanwege haar vertrek als wethouder in de verkiezingsmaand van 2022. De plannen voor Noord 36 komen later tot ontwikkeling.

Niet iedereen binnen het college bleek even enthousiast over haar plannen. “Maar ze hebben me niet tegengehouden” en “Jelle Beemsterboer is van bouwen, bouwen, bouwen en minder van de kunst. Ik probeer hem daarin nog een beetje op te voeden”, laat Joke met een triomfantelijk glimlach weten.

(Video: Joop Luten)

Joop Luten is als vrijwilliger actief voor de redactie van Noordkop Centraal. Joop maakt veel nieuwsvideo's en richt zich daarnaast op politiek en cultuur. Samen met Rutger Jan Bredewold maakt hij de kunstserie 'Zien wat je bekijkt' voor Noordkop Centraal TV.Reageer op dit artikel
3 replies
  1. tiny
    tiny says:

    belachelijk, kunnen ze dat geld niet beter besteden? Geef het aan de voedselbank ofzo ,die kunnen dat geld ook goed gebruiken. Hier zitten inwoners van het Schager centrum echt niet op te wachten hoor, volgens mij wakkert dit alleen maar vandalisme aan. doe het anders in de fiets tunneltjes of bij mevrouw Kruit d’r woning

    Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef hier jouw reactie: