Strandhuis is gewoonweg niet pluis

Wat houdt mij op de been? Dat de strijd rond de strandhuisjes, paviljoens en strandvilla’s een goed einde gaat krijgen. Terwijl de gemeente Bergen bewust heeft gekozen voor een strand zonder bebouwing, want zo zeggen ze daar, de ongereptheid en uitgestrektheid van de stranden mogen niet verstoord worden, ze vinden daar de leegte en rust het sterkste punt van hun stranden, staat allemaal in de Economische Visie 2016-2030, staan ze in Petten te trappelen van ongeduld om het sterkste punt van het strand naar de Filistijnen te helpen.

Die mensen hebben geen goed woord over voor Cor Koning en zijn trawanten die naar de Raad van State zijn gestapt omdat ze van mening zijn dat de kust natuur moet blijven. De Raad van State gaat nog geen uitspraak doen. Het wachten is op de Kustpact van minister Schultz. Zij moest inbinden omdat ze precies wilde wat ze in Petten ook willen: het open landschap naar de knoppen laten gaan.

Niet onbelangrijk is te noemen dat de gemeente Schagen meedoet aan het Kustpact. Dit pact wil een einde maken aan het volplempen van het strand met huisjes. Of ligt het genuanceerder? Dat wat de kustgemeenten willen een zwak aftreksel wordt van wat de Tweede Kamer niet beoogt: het onbewust verdwijnen van de rust aan de kust? Let op, de natuurorganisaties halen de buit binnen. Dag huisje, dag villaatje, dag paviljoentje. Nu even niet. 

Wat houdt mij op de been? Dat de tien Westfriese donderdagen weer achter de rug zijn en dat we het centrum van Schagen weer voor ons alleen hebben. Ik kan me goed voorstellen dat de bevolking van Amsterdam die toeristen goed zat zijn. Er is bijna geen plek waar je nog kan zitten op een terras met een biertje in de hand lekker glurend naar wat aan je oog voltrekt. Haastige Japanners en Chinezen afgewisseld met  volk uit de andere landen van Europa, die al dan niet in bezit van irritante ratelend geluid makende rolkoffers, de stad aan het ontvreemden is van zijn oorspronkelijke bevolking.

Niet dat zo iets gaande is in Schagen. Integendeel als we de site Holland boven Amsterdam mogen geloven. Die domme toeristen  hebben het mooiste nog niet gezien: de gouden rand van Noord-Holland. Bedoeld wordt het strand en de zee, maar ook Hoorn en Enkhuizen. Maar het stadje Schagen ontbreekt op de site. Foutje? Of heeft het stadje niet veel meer  te bieden dan de Westfriese Markt ? Ik ben bang voor het laatste. Wil je die toeristen hier krijgen dan moet je investeren in beter openbaar vervoer en een betere bereikbaarheid van de kust? Twee zaken die net zo onrealistisch klinken als beweren dat er een extra oeververbinding komt bij Burgerbrug.

Geen mooi nieuws komt van onze oude Hoogovens omdat Tata Steel Nederland de boel wil verkopen en er onderhandelingen gaande zijn met het Duitse ThyssenKrupp Er werken in IJmuiden veel mensen die hier wonen en zij volgen de berichten met grote bezorgdheid. Verontrustend is ook dat niet alleen  de vakbond maar ook de werkgeversorganisatie aan de alarmbel hangen. Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, tegenwoordig voorzitter van FME, vreest dat de voor ons land cruciale industriële innovatie naar Duitsland wordt verplaatst en dat daarmee veel Nederlandse banen verloren gaan. Ze zegt dat we dit niet mogen laten gebeuren.

Er komen verkiezingen aan. Goed getimed Dezentjé. Nu moet Mark Rutte laten zien wat-ie waard is. Nu even niet de problemen weglachen en bagatelliseren zoals hij doet met de KLM maar op de bres springen voor een staalbedrijf met potentie. Laten we wel wezen: zie hoe landen als Duitsland en Frankrijk opkomen voor hun nationale industriële belangen. Maar ik vind ook dat lokale bestuurders in onze regio hun mondje moeten roeren.  Politieke druk is nodig van alle kanten om het onheil te keren. Wie wint er? Rutte of toch Merkel? Ik wens jullie een mooie week volgende week.

Eugeen Hoekstra

 

 

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: