Stop maar met de oranje kliko !

Recycling is in, verbranden is uit. Daarom moeten we plastieken verpakkingen apart houden. De olieprijs is inmiddels fors gedaald. Recyclen is niet rendabel. Het feest gaat niet door. Het wordt toch verbranden. Gaat het echt deze richting op? Ik ben bang van wel.

Kijk eens hoe wij in de gemeente Schagen omgaan met ons plastic afval? Het afval is zo waardevol dat er een aparte kliko komt met een oranje deksel. We hebben een wereld te winnen, staat op de website van HVC en dus gaan we het plastic niet verbranden maar recyclen.

Maar wat dreigt is een overvloed aan ingezameld plastic door de lage olieprijs. Houd het plastic bij u gemeente want wij hebben er niets aan. U hoort het de afvalbedrijven zeggen.

We zullen het toch niet meemaken dat wij als burgers onze stinkende best doen om het plastic te scheiden en dat dit de verbrandingsoven ingaat.

De NOS berichtte hierover: huishoudens scheiden in Nederland evenveel plastic als bedrijven: 118.000 ton. Recyclebedrijven die dat bedrijfsafval verwerken, hebben nu al moeite om het gescheiden plastic op de vrije markt te verkopen. De vraag uit China, de belangrijkste afzetmarkt, daalt fors. Het is een kwestie van tijd dat het huishoudelijke plastic in grote bergen blijft liggen. Die door Schagen bestelde 19.000 kliko’s hebben geen zin. Die olieprijs gaat voorlopig niet omhoog, zeggen deskundigen.

De meest gebruikte kunststof polypropyleen was in januari dit jaar 25 procent minder waard dan een jaar geleden. En bij Pet is het prijsverschil nog groter; daar daalde de prijs met meer dan een derde in een jaar tijd. Als de olieprijs al sinds 2014 aan het dalen is wat is dan de ratio om die rolcontainers te bestellen? 

De olieprijs is in een vrije val geraakt sinds de zomer van 2014. Gunstig voor de automobilist, maar kennelijk niet voor de kringloopindustrie. Die zit nu al met een berg plastic opgescheept waaraan geen geld is te verdienen. De vraag is of als burgers worden misleid met de mededeling dat we hét doen voor het milieu. Want hoeveel gevaarlijke stoffen gaan straks niet de lucht in als al het plastic verbrand wordt?

Nederland is koploper op het gebied van recycling, maar na het klimaatakkoord in Parijs zullen andere landen snel volgen. Daarmee zal het aanbod van gerecycled plastic alleen maar verder toenemen. Wetgeving om producenten te dwingen meer gerecycled plastic te gebruiken, zou volgens de branchevereniging van recycling een overschot kunnen voorkomen. Kortom, hier wordt gepleit voor de oud-Russische commando-economie. Kan mijn oren niet geloven!

Om de gerecyclede petfles concurrerend te maken zou er subsidie bij moeten komen. Maar dit zou een staaltje staatssteun zijn dat zijn weerga niet kent. De Vereniging Nederlandse Gemeenten denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen. Zij verwacht dat de verpakkingsindustrie extra geld zal storten in het afvalfonds. Naar mijn mening een onrealistische aanname.

De kans dat het plastic wordt hergebruikt daalt met de dag. Het enige voordeel dat ik kan verzinnen is dat de brandovens in Alkmaar weer meer uren gaan draaien.

Intussen kan de gemeente Schagen zich beter storten op het overal aanwezige vieze vuile ontsierende stinkende zwerfvuil in de gemeente. Bedenk eens een systeem dat dit probleem te lijf gaat. Ga eens experimenteren met een beloningssysteem in de strijd tegen het zwerfafval. Verenigingen, scholen, maatschappelijke organisaties en misschien zelfs individuele inwoners kunnen dan voor een kleine beloning zwerfafval inleveren. Ik hoef maar te wijzen op de kerstbomen. Dat doen we al: 30 cent per ingeleverde boom. Nederland Schoon weet precies hoe het kan en moet.

Kijk, dan ben je ook goed bezig.

Eugeen Hoekstra

Delen is leuk
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: