Schagen wil van het aardgas af

SCHAGEN – 20% van de woningen in de gemeente Schagen moet vóór 2030 van het gas af. Die ambitie heeft de gemeente Schagen vastgesteld in de visie ‘Schagen samen aardgasvrij’.

Om van het gas af te kunnen moeten woningen eerst goed worden geïsoleerd. Daarom wil Schagen dat 3.000 bestaande woningen worden geïsoleerd zodat ze aardgasvrij kunnen worden. Ook zijn deze woningen dan geschikt voor elektrisch koken.

“We hebben alle inwoners nodig om de klimaatdoelen te bereiken”, vertelt wethouder Hans Heddes. Daarom gaat de gemeente alle woningeigenaren stimuleren om met de isolatie van hun woning aan de slag te gaan. 

Ook selecteert de gemeente één of enkele buurten waar snel veel woningen tegelijk geïsoleerd kunnen worden. Het gaat vooral om buurten met veel woningen uit de jaren ’60, ’70 en ’80.

Lees meer op: samen.schagen.nl/nl-NL/projects/samenaardgasvrij

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
17 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  Er zijn in totaal 8.969 woningen in Schagen,hoezo 20%,3000 woningen. Als mensen niet zo zouden zeuren over hun uitzicht als er een windmolen in de buurt staat,kan je waterstof groen opwekken en het kan gewoon door de bestaande gasleiding worden gepompt. Er moet alleen een andere ketel voor worden aangeschaft,die is niet duurder dan de gewone HR ketels die nu in de meeste woningen hangen. De gemeente Schagen kan als groot inkoper heel gemakkelijk een deal maken met de desbetreffende fabrikant en de ketels goedkoop aanschaffen. Simpel, makkelijk en goedkoop. Isolatie is natuurlijk altijd prima, daardoor houdt je de gecreëerde warmte langer vast. Jammer is dat er isolatie pakketten werden uitgedeeld aan koopwoning eigenaars en niet ook aan mensen die een huurwoning hebben. Deze discriminatie (alles naar de mensen met geld,wie rijk is moet rijker worden en meer gratis krijgen als de mensen die het harder nodig hebben),moet stoppen. Een mogelijkheid om je woning gratis te isoleren moet voor iedereen beschikbaar zijn. De gemeente Schagen houdt daar helaas geen rekening mee.

  • Johan van Diessen
   Johan van Diessen zegt:

   beste Peter,
   Ik ben benieuwd waar u uw informatie vandaan haalt, deze berust namelijk op geen enkele onderbouwd getal!
   het aantal panden met een woonfuntie in de volledige gemeente schagen is 20.118.
   meer dan 70% van ons huidige gasnetwerk is nog niet geschikt voor transport van waterstof. De aanpassingen om dit te realiseren zijn exorbitant hoog. dus dit zien we op kort termijn nog niet gebeuren. Al zou dit wel geschikt zijn kan de hoeveelheid waterstof wat benodigd is niet getransporteerd worden, de Calorische waarde van waterstof is namelijk 10.8mj per m3, van aardgas is dit 31.65mj per m3
   dat houd in dat er minimaal 3x zoveel benodigd is. ten 2de; het rendement van de huidige waterstofketels is 68%, t.o 107% van de huidige gas ketels. dat houd in dat er dus ook nog eens beduidend meer waterstof nodig is om de woningen te verwarmen.
   De prijs voor waterstof ligt ook nog eens een factor 3 hoger dan de “huidige” gasprijzen.
   De Ketels zelf zitten nog in de onwikkelingsfase, alleen nefit en Remeha hebben een H2ready ketel op de markt gebracht welke momenteel de zelfde prijs genieten als een flinke warmtepomp, met als probleem dat ze nog niet gereed zijn voor massaproductie.

   Anderzijds, is het huidige elektriciteits netwerk wel al geschikt voor warmtepompen (mits correct geïnstalleerd) de capaciteits aansluitingen van nagenoeg elke woning in de gemeente schagen is geschikt voor een consumptie van 17.250kWh (op basis van gelijktijdigheid). Een goede warmtepomp, verbruikt als deze goed is ingeregeld tussen de 3500 en 5500kwh, inclusief het persoonsgebonden verbruik per woning, wat volgens het cbs is afgerond op 2.870kwh in de gemeente schagen, is dit voorlopig dus nog geen probleem.
   Extra punt van aandacht is wel het investeren in goed technisch personeel om de techniek ook goed en correct toe te passen, dit is namelijk de reden van het nu nog niet 100% functioneren van de meeste warmtepompen. Op de Chinese rommel na voldoen nagenoeg alle warmtepomp fabrikanten aan de Nederlandse wet en regelgeving wat betreft geluidsproductie.
   De energieconsumptie van deze warmtepompen is lager dan die van de huidige generatie cv ketels, mits correct aangesloten.

   Wel is het een goed idee om de consumptie van energie verder terug te dringen. Dat houd in dat de woningen in de gemeente Schagen welke nog niet goed zijn geïsoleerd een prioriteit hebben om te worden aangepakt. De meeste huurwoningen zijn reeds voorzien in de afgelopen jaren, zo ook al veel particuliere woningen binnen de stedelijke gebieden, de buitengebieden behoeven daar in tegen nog wel de nodige aandacht.

   Mijn woning, 2/1 kap uit ’72, 4 personen, basis na geïsoleerd zonder extras, Climer warmtepomp, zonnepanelen en een energierekening van €30,- per maand.

 2. jack
  jack zegt:

  Dan krijgen we in ieder geval vuurwerk, de leidingen van het elektriciteitnet ploffen vanzelf uit de grond. Zeker in die oude wijken.Komt snel neer op een extra belasting van het net met 60.000 tot 75.000 kilowatt.

 3. Joop
  Joop zegt:

  Mijn god de vruchten van onze klmaat burgemeester worden al zichtbaar!
  Zo ben je dan als burger slachtoffer van een politieke koers, maar uiteindelijk ook van belangengroepen. Zeg maar Kapitalisme door een groen jasje!

  Geld uitgeven dat er niet is!
  Aan beleid gebaseerd op klimaatmodellen die fundamenteel op wiskundige gronden niet werken.
  Om een probleem op te lossen dat niet bestaat!

  Media en belanghebbende blijven ons angst aanjagen. En als je niet meegaat deug je niet! Maak niet uit of het niet waar is. Wie het spel meespeelt mag meedelen.

  We gaan van het ene groene fiasco naar het andere groene fiasco!

  En China maar lozen en wij betalen wat compleet geen zoden aan de dijk zet.

  • René Loots
   René Loots zegt:

   Helemaal 1000%mee eens…we worden gehersenspoeld….wat zijn wij toch een vreselijk DOM volk en land!!!!!!!!

  • Jeroen
   Jeroen zegt:

   Stel dat je niet gelooft dat er een klimaatprobleem is, zul je moeten accepteren dat we binnenkort geen goedkoop gas meer hebben. De Russische rekening neemt alleen maar toe. Elektrisch stoken (wel of niet via waterstof als tussenoplossing) is de enige weg voorwaarts.

   Dus je mag het geld voor het overstappen nu uitgeven of over 20 jaar. Maar je bent dat geld toch kwijt

 4. Dirk Egmond
  Dirk Egmond zegt:

  Ik adviseer om eens te gaan praten met Maarten van Poelgeest, voorzitter klimaattafel gebouwde omgeving aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.
  En Schagen kan dit niet zonder het ministerie want als het kabinet de nadruk legt op de wijkaanpak zal er jaarlijks zo’n 310 miljoen euro aan extra subsidie bij moeten, voor de individuele aanpak 470 miljoen. En voor het individuele geval van Hr Duineveld hierboven ; zet er ook even uw investering en overblijvende kosten bij.

 5. Peter
  Peter zegt:

  Gemeente Schagen maak eerst eens een eind aan het smerige vervuilende houtstoken, daarna kunnen we eens nadenken over echte duurzaamheid!

  • Dirk Egmond
   Dirk Egmond zegt:

   In grote delen van Europa wordt houtstoken als een oplossing gezien voor de energietransitie. In bijv. Wales stoken op het platteland de mensen gewoon nog steenkool. Men gaat daar nu grootschaling landerijen open om biomassa te gaan verbranden. Biomassa is gewoon hout waarvoor men wilgen gaat gebruiken. Dus de houtkachel heeft in grote delen van Europa gewoon de toekomst.

 6. Willem
  Willem zegt:

  Gemeente Schagen wil iedereen zich in de schulden steekt en het geld verdien je nooit terug.
  Waterstof is veel beter.
  Of een warmtenet.
  Maar daar hoor je heddes niet over.

 7. Dirk
  Dirk zegt:

  En wat is stimuleren om met isolatie aan de gang te gaan. Een zak geld of zo….. Wanneer wordt nu eens duidelijk gemaakt in welke wijken/straten we van het gas af moeten. In 2029 ? Politiek wees nu eens duidelijk en vertel wat je wil en waar je dat wil doen in plaats van die onrustverhalen.
  En als je het zelf niet weet, en dat vermoed ik, hou dan gewoon je mond.

 8. PIETER-JAN Duineveld
  PIETER-JAN Duineveld zegt:

  Isolatie, luchtdicht, dan balans ventilatie, dan warmtepomp en zonnepanelen! Minimale energie kosten. Perfecte oplossing, en bijna geen geluid! Kom maar bij mij thuis luisteren!
  Pieter-Jan Duineveld
  Ps met waterstof ga je minimaal 50% meer energie gebruiken. Met mijn voorstel ruim 50% minder.
  Scheelt factor 4 tot 6 in gebruik!

 9. Bic
  Bic zegt:

  Misschien wordt het gas wel door waterstof vervangen dus waarom nu aan de energieslurpende en herrie makende warmtepompen?

  • Jan de Blokker
   Jan de Blokker zegt:

   Precies, snap jij het? Gewoon kernenergie! Bill Gates heeft hier een milieuvriendelijke oplossing voor (Terrapower).

Reacties zijn gesloten.