‘Schagen hield veel meer geld over op Wmo’

SCHAGEN – Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de gemeente Schagen in 2015 7 miljoen euro aan Wmo-geld op de plank laten liggen.

Volgens het rekenmodel van het ministerie kreeg Schagen een kleine 33 miljoen euro van het Rijk voor de jeugdzorg, thuisondersteuning en ‘werk en inkomen’. Hiervan is ‘slechts’ een kleine 26 miljoen besteed. De gemeente berichtte onlangs dat ze een kleine 2 miljoen had overgehouden.

Diverse gemeenten stellen dat de cijfers over de overschotten niet kloppen. Het ministerie stelt dat het om cijfers gaat die door de gemeenten zelf zijn aangeleverd. ‘Wij hebben die cijfers niet bedacht.’

Bij Schagen ligt het nog wat ingewikkelder omdat de gemeente voor ‘werk en inkomen’ juist geld tekort is gekomen. De gemeente ontving van het Rijk 8,7 miljoen euro en gaf 9,2 miljoen euro uit. Een tekort van een halve miljoen euro.

De overschotten zitten bij ‘jeugd en ondersteuning’. Schagen ontving 24,1 miljoen en gaf 16,7 miljoen uit. Een overschot van 7,4 miljoen euro.

Het ministerie komt snel met een nadere analyse en toelichting bij de berekening, laat de woordvoerder weten. Om een beter beeld te krijgen van de cijfers en de mogelijke verklaringen, zal minister Plasterk nader onderzoek laten doen, zo schreef hij maandag aan de Kamer.

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: