Schagen gebruikt de spaarpot

SCHAGEN – De gemeente Schagen gebruikt haar spaarpot om het verlies van 2021 op te vangen. Als er niet snel iets gebeurt, dan dreigt de spaarpot leeg te raken. 

Het jaar 2021 wordt afgesloten met een verlies van bijna 2 miljoen euro, ondanks een hogere algemene uitkering van het rijk. 

De tegenvallers zaten vooral in het sociaal domein. De Jeugdzorg kostte de gemeente vorig jaar 2.7 miljoen meer dan begroot. Voor Wmo en hulpmiddelen was ruim 1,3 miljoen extra nodig. 

Ook was ruim 2 miljoen extra nodig voor Personeel, openbare ruimte en riolering. 

Veel fracties realiseerden zich dat 2021 een bijzonder jaar was. Ook hopen fracties dat met het aantrekken van extra ambtenaren de inhuur van extern personeel kan verminderen.

De raad ging in meerderheid akkoord met de jaarrekening. Tijdens de behandeling van de kadernota later dit jaar zal de raad keuzes moeten maken om de financiën te verbeteren. 

GroenLinks stemde als enige fractie tegen de jaarrekening. Die fractie kwam nog met een motie om op korte termijn met voorstellen te komen om het weerstandvermogen van de gemeente te verbeteren. Die motie haalde een ruime meerderheid.

Wie de jaarrekening zelf wil bekijken, kan terecht op www.financien-schagen.nl

Delen is leuk
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Mail naar redactie@noordkopcentraal.nl.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: