Schagen bouwt 300 woningen voor Oekraïners

SCHAGEN – De gemeente Schagen wil 300 tijdelijke woningen bouwen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het plan zou binnen 1 jaar gerealiseerd moeten zijn. 

Zes bouwbedrijven uit de regio zijn naar de gemeente toegestapt om te vragen of zij iets voor de Oekraïners kunnen betekenen. Samen met de gemeente en Wooncompagnie zijn ze om tafel gegaan en is het plan voor 300 tijdelijke woningen uit de bus gerold.

De gemeente wil hier aan meewerken omdat dit plan de huidige oververhitte woningmarkt niet verder zal frustreren. De Oekraïners krijgen een eigen tijdelijke plek en ontnemen de woningzoekenden in de regio dus geen plekken. 

De prefab woningen komen op 4 locaties in de gemeente voor de maximale duur van 20 jaar. Rond het volkstuinencomplex in Schagen Oost komen ongeveer 50 woningen. Nog 50 worden gebouwd op het voormalige HHNK terrein ten zuiden van Petten en 39 woningen aan de Parallelweg 45 in ’t Zand. Het grootste aantal woningen komt het gebied tussen Tuitjenhorn en Warmenhuizen, ten zuiden van Midgard worden 150 woningen gerealiseerd.

Voor de bouw moeten de bestemmingsplannen worden aangepast. Het is nu aan de gemeenteraad: zij moet het akkoord geven voor een voorbereidingskrediet van € 500.000,- en een fonds instellen van 5 miljoen euro.

“Het is enorm gaaf om al die energie te zien bij de betrokken partijen. Alles wordt op alles gezet om dit te realiseren. We nemen een vlucht naar voren en lopen met de gemeente Schagen voorop in dit moeilijke vraagstuk”, aldus wethouder Jelle Beemsterboer. 

De betrokken bouwbedrijven gaan bouwen zonder winstoogmerk waardoor de kosten laag blijven en de woningen zichzelf terugverdienen. Mocht de oorlog snel voorbij zijn en de Oekraïners de woningen niet meer nodig hebben, dan kunnen de woningen worden gebruikt voor sociale huur en voor starters.

Bas Burlage is omroepmanager bij Noordkop Centraal. Naast zijn redactiewerk is hij ook mede-verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de omroep. Iets delen met Bas? Stuur het naar redactie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
13 antwoorden
 1. Helmy Koopman
  Helmy Koopman zegt:

  Jammer dat er zoveel negatieve reacties zijn op het bouwen van “tijdelijke” huisjes voor Oekrainse vluchtelingen. Kunnen we niet gewoon blij zijn dat onze gemeente niet zonder reden platgebombadeerd wordt?

  Beantwoorden
 2. Oosterveld
  Oosterveld zegt:

  Dit is echt niet meer normaal. Eigen volk kan naar alles fluiten zoekt het maar uit. Er zijn in Nederland veel jongeren op zoek naar woningen en daar wordt niets voor gedaan. Blijf maar lekker thuis wonen of je woont met meerdere jongeren in een woning omdat je dan de huizenhoge huren kan ophoesten. Wat is dit frustrerend. Laten ze die oorlogs vluchtelingen maar in hun eigen land opvangen. Oekraïne is zo groot dat ze ver buiten het oorlogsgebied in tentenkampen opgevangen kunnen worden. Dan hebben we ook nog de Syrische en andere tussen haakjes oorlogs vluchtelingen . Die hier nog steeds in Nederland blijven terwijl ze onderhand hun eigen land weer moeten opbouwen. Onze voorouders hebben dit ook gedaan. En liepen niet weg.

  Beantwoorden
 3. Fred van nimwegen
  Fred van nimwegen zegt:

  Heel apart dat men nu wel snel kan bouwen dit stinkt en ruikt naar corruptie en discriminatie van minachting voor onze Nederlandse jeugd. Betalen we voor deze shit belasting????

  Beantwoorden
 4. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  Die huizen worden op de verkeerde plek gepland. Die moeten natuurlijk voor de oekrainse mensen worden gebouwd in oekraine.
  Het bouwen in Schagen is dan een blamage.

  Beantwoorden
 5. Gerda
  Gerda zegt:

  Bizar is het wel, de afgelopen jaren was er altijd wel een smoes waarom er niet gebouwd kon worden. Van weidevogel tot gebrek aan materiaal of een njet van de Provincie. Nieuwe woningen zijn welkom, maar het is zuur voor de mensen die al jaren op de wachtlijst staan. En weer anderen voor zien gaan.

  Beantwoorden
 6. Karin Rijnboutt
  Karin Rijnboutt zegt:

  Eigenlijk klopt er iets niet ten aanzien van de asiel zoekers uit Syrië en Afganistan. En alle woning zoekenden jonge gezinnen en jongeren die ook recht hebben op een woning en al jaren staan ingeschreven.

  Beantwoorden
 7. L
  L zegt:

  Een huis voor max 20 jaar. Wie bedenkt dit. Totaal niet duurzaam. Er zal wel weer een flinke pot subsidie achter zitten. Wanneer komt de gemeente eindelijk met goedkope woningen voor eigen bewoners Hier word al jaren tekort gedaan.

  Beantwoorden
 8. A. Molenaar
  A. Molenaar zegt:

  Dit is echt zo frustrerend en sneu en zielig voor onze jonge en aanstaande gezinnen. De Oekrainer die hier nog niet eens is, krijgt een compleet nieuw huis in zijn schoot geworpen.
  Onze jongeren die al een aantal jaar zoeken en hopen om hun eigen toekomst op te kunnen gaan bouwen, hebben weer geen schijn van kans. Er staan vandaag maar 2 woningen onder de 275.000,- in de verkoop en dat is voor veel jongeren echt onbetaalbaar.
  Die oorlog is echt afschuwelijk, maar wat nu kan voor Oekrainers moet toch minimaal ook mogelijk zijn voor onze eigen jongeren?!

  Beantwoorden
 9. steve harris
  steve harris zegt:

  bizzar dit, nu kan er in eens wel bewogen vanuit de gemeente om woningen neer te zetten. maar niet voor de mensen die al jaren wachten op een woning, moeten zeker ergens een wit voetje halen.

  Beantwoorden
 10. HR
  HR zegt:

  Wat een mooi initiatief. Ga door….hiermee. Maar heb ook oog voor bestaande knelpunten in de woningvoorziening voor de lokale bevolking. HR

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Zie ook: Schagen bouwt 300 woningen voor Oekraïners […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: