Ruiming op begraafplaats krijgt een staartje

SINT MAARTEN – Er heerst nog steeds onenigheid over het ruimen van de graven op de begraafplaats in Sint Maarten. Zowel tussen betrokken bewoners en de gemeente als tussen de gemeenteraad en het college.

De crux lijkt te zitten in de interpretatie van een amendement dat in februari door de gemeenteraad werd aangenomen. Hierin staat dat het ruimen van huurgraven alleen plaatsvindt na zorgvuldig overleg met nabestaanden en betrokkenen, waarbij de beschikbare ruimte op de begraafplaats en het aanzien van de begraafplaats, mede van belang is. 

Burgemeester van Kampen zegt dat de gemeente ruimplicht heeft, wat inhoudt dat graven worden geruimd als er niet meer voor wordt betaald. Ook zou het behouden van de graven op langere termijn onbetaalbaar worden. “Als we niet gaan ruimen, nemen we een extra hypotheek op de toekomst”, aldus de burgemeester. 

Om begraafplaatsen toekomstbestendiger te maken wil de gemeente gedenkparken maken van de 10 begraafplaatsen die ze in beheer heeft. Op de vraag of zo’n gedenkpark niet moeilijker te onderhouden is, zegt Van Kampen dat het vooral te maken heeft met de inrichting. “Dan kunnen we de paden zo inrichten dat het onderhoudsarm is”, dat is de uitdaging volgens de Burgemeester. 

Voor dat toekomstplan moet er dus ook geruimd worden. Daarbij geeft Van Kampen ruimte aan vrijwilligers om zorgvuldig te onderzoeken welke graven geruimd kunnen worden en welke niet. Omdat zo’n groep vrijwilligers in Sint Maarten niet gevonden was, wilde de gemeente vorige week alvast beginnen met ruimen. 

Dat plan ging niet door omdat Janine Schoen er lucht van kreeg en ertegen in actie kwam. Janine is erg betrokken bij de begraafplaats in Sint Maarten en vindt dat de gemeente onzorgvuldig handelde. “Ik heb nabestaanden van het graf dat geruimd zou worden opgebeld met de vraag of zij door de gemeente geïnformeerd waren en dat bleek niet zo te zijn”, aldus Schoen. Ook vindt ze dat de gemeente actiever naar een groep vrijwilligers had moeten zoeken. 

Janine behoort tot de betrokkenen die vindt dat de gemeente niet mag ruimen omdat er nog genoeg plek is. Dat staat ook in het aangenomen amendement. Raadslid Hans Kröger van JESSLokaal is het met haar eens. Volgens hem krijgt dit onderwerp dan ook nog zeker een staartje.

 

Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord

Reacties zijn gesloten.