Robot en drone bij bio bloembollenteelt Huiberts

SINT MAARTENSBRUG – Biologisch bloembollenteler John Huiberts gaat als nieuwste innovatie een robot en drone binnen enkele maanden experimenteel inzetten in zijn bedrijf. 

De robot, ontwikkeld door ‘Pixelfarming’, wordt ingezet bij het wieden en uitzoeken van bloembollen na de oogst. De drone gaat regelmatig foto’s maken van de akkers om vast te stellen waar mogelijk extra compost nodig is. 

De beelden van de drone kunnen mogelijk ook de robot aansturen. Daarnaast gaat Huiberts samenwerken met het Clusius College in Schagen. Er wordt nu uitgezocht of een leslokaal op zijn terrein gerealiseerd kan worden.

Het huidige biologische teeltproces ontwikkeld door John en zijn partner Johanna is recent beloond met de Ekoland Innovatieprijs 2022. 

Bij het telen wordt gebruik gemaakt zelf ontwikkelde machines, met eigen plantversterkers en compost. Verder worden de bollen geplant in een gebalanceerd mengsel van groenbemesters. Deze aanpak leidt uitstekende bodemkwaliteit, gezonde bollen, biodiversificatie en veel akkervogels.

(Video: Joop Luten)

Avatar foto
Joop Luten was enkele jaren als vrijwilliger actief voor de redactie van Noordkop Centraal. Joop maakte nieuwsvideo's en richtte zich daarnaast op politiek en cultuur. Samen met Rutger Jan Bredewold maakte hij de kunstserie 'Zien wat je bekijkt' voor Noordkop Centraal TV.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):