Regels voor kleine agrarische windmolens

SCHAGEN – Omdat er behoefte is om meer kleine windmolens te plaatsen op agrarische grond leek het de gemeente Schagen verstandig hier regelgevende kaders voor uit te schrijven.

Uit het participatietraject van de Regionale Energiestrategie bleek dat er veel animo is voor microturbines. Om hier kaders aan te geven heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen besloten om een bestemmingsplan voor microturbines op agrarisch erf te maken. 

“Door duidelijke regels te maken waar deze kleine windturbines aan moeten voldoen, voorkomen we dat er onduidelijkheid komt. Daarnaast draagt deze vorm van energieopwekking bij aan de verduurzaming van de landbouw en de lokale energietransitie-opgave”, aldus wethouder duurzaamheid, Hans Heddes.

Een werkgroep van deskundigen heeft zich over de regelgeving gebogen. In de werkgroep zaten verschillende organisaties waaronder twee gemeenten uit de Noordkop, de provincie, de Land- en Tuinbouworganisatie, Liander en Mooi Noord-Holland. Deze laatste is een organisatie die zich hard maakt voor behoud van het mooie landschap in onder meer de Kop van Noord-Holland. In het afwegingskader is veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de molen, hoe deze ingepast kan worden op het erf en rekening houdt met het landschap en omwonenden. 

In vervolg op dit besluit worden het bestemmingsplan en afwegingskader in het najaar voorgelegd aan de gemeenteraad. Tijdens het besluitvormingstraject is inspraak mogelijk.

Op de website van de gemeente is het concept afwegingskader en meer informatie over het besluit van het college te vinden. Deze stukken zijn te vinden via www.schagen.nl/res.

Bas Burlage is omroepmanager bij Noordkop Centraal. Naast zijn redactiewerk is hij ook mede-verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de omroep. Iets delen met Bas? Stuur het naar redactie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
2 antwoorden
 1. Pieter-Jan Jan Duineveld
  Pieter-Jan Jan Duineveld zegt:

  Jammer dat Schagen daarintegen de grote windmolens in de RES wil schrappen……
  1 grote is 100 van deze kleintjes…..
  Klinkt als een politieke uitruil, die gemakkelijk verkoopt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: