Reddingsactie voor vissen Waldervaart Schagen

SCHAGEN – Verschillende organisaties deden donderdag hun best om zoveel mogelijk vissen te redden uit de sloten van de Waldervaart in Schagen.

Eerder deze week werden nog honderden dode vissen uit het water gehaald. Het zuurstofgehalte in het water is schrikbarend laag. 

De gemeente en het Hoogheemraadschap hadden de hulp van ‘Vis in Nood’, onderdeel van Sportvisserij MidWest Nederland, ingeroepen. Samen met professionele vissers van VisAdvies en vrijwilligers van Hengelsportvereniging De Baars uit Schagen konden zij nog veel vissen vangen die later werden uitgezet in De Wiel.

Al lange tijd maakt HSV De Baars zich zorgen om het onderhoud van de sloten. Er is volgens hen al vaker melding gemaakt bij de gemeente en het Hoogheemraadschap over de slechte omstandigheden in en om het water.

Volgens Sijmen van den Berg van Sportvisserij MidWest Nederland zijn er in de Waldervaart meerdere oorzaken voor het extreem lage zuurstofgehalte in het water. Geen doorstroming van het water in combinatie met veel te ondiepe sloten, een wildgroei aan waterplanten en eendenkroos en jarenlang achterstallig onderhoud hebben ertoe geleid dat het zuurstof bijna geheel uit het water is verdwenen.

Joep Korteland, voorzitter van HSV De Baars, hoopt dat de gemeente en het Hoogheemraadschap nu snel actie ondernemen om de sloten weer leefbaar te maken. De laatste jaren is er alleen nog af en toe gemaaid maar is er nooit goed gebaggerd. “Eerst maaien en baggeren en dan nieuwe vis er in voor een gezonde sloot”, aldus Korteland.

(Foto en Video: Bas Burlage)

Bas Burlage is omroepmanager bij Noordkop Centraal. Naast zijn redactiewerk is hij ook mede-verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de omroep. Iets delen met Bas? Stuur het naar redactie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: