Rechtzaak over Polenhotel

SCHAGEN – Dinsdagochtend diende de rechtzaak in Alkmaar over de komst van de Polenhotel in de wijk Waldervaart in Schagen.

Omwonenden zijn naar de rechter gestapt om de toestemming van de gemeente Schagen voorlopig van tafel te krijgen. Tijdens de rechtzaak werd duidelijk dat het hotel op 5 november klaar voor gebruik zou moeten zijn. Deze datum wordt niet gehaald. Er komen 64 arbeidsmigranten in het gebouw.

De oplevering staat nu gepland op 25 november. De projectontwikkelaar Bert Rotteveel had op vertraging niet gerekend en moet de arbeidsmigranten nu noodgedwongen elders onderbrengen met extra huurlasten als gevolg.

Advocaat mr. O.H. Minjon betoogde namens de omwonenden dat sprake is van een stedelijk ontwikkelingsproject waarvoor een uitgebreide procedure gevolgd moet worden. Niet nodig zei de advocaat van de gemeente mr. Ilse van der Poel. Het gaat hoofdzakelijk om een interne verbouwing en kan de bouwaanvraag worden behandeld als een zogeheten kruimelgeval.   

Ook werd gesteggeld over de vergunning die de gemeente heeft afgegeven. Volgens Minjon staan in de vergunning niet de voorwaarden over verkeer- en geluidsoverlast. Deze zijn apart opgenomen in een privaatrechtelijke overeenkomst die gemeente is aangegaan met de ontwikkelaar.

Fout vindt Minjon. Zo’n overeenkomst biedt geen garantie voor handhaving. De tegenpartij ziet dit niet zo. In de vergunning is wel degelijk als eis opgenomen dat de arbeidsmigranten worden vervoerd met busjes. Volgens de advocaat zit de overeenkomst als bijlage bij de vergunning.

De gemeente heeft geen beleidskaders vastgesteld waaraan je dergelijke plannen kan toetsen constateerde Minjon. Is niet nodig vindt Van der Poel. De gemeente werkt met een Reisgids voor ruimtelijke kwaliteit waarin richtlijnen zijn opgenomen. Stelt weinig voor, zegt de tegenpartij. Het is een brochure, geen toetsingskader. De Reisgids voegt niets toe m.b.t. dit project aldus Minjon.

Ook klonk het verwijt dat de omwonenden niet goed zijn gehoord  over het plan. Dat het hotel er zou komen stond al vast. Alleen over het hoe mochten ze nog wat zeggen, betoogde de advocaat uit Hoorn. Van der Poel meent dat er wel goed is geluisterd. Zo is besloten dat er een geluidsscherm komt buiten.

De rechter doet binnen twee weken uitspraak of het plan gestopt moet worden of niet.

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: