Radiocolumn: De laatste kermis van Noord-Holland

Nu de laatste kermis van Noord-Holland voorbij is luisteraars, en de benodigde spullen daarvoor naar de winterstalling gebracht zijn moet ik denken aan de titel van een boek. Het is door uitgeverij Jan van Arkel in omloop gebracht onder de naam “De Laatste Generatie”. Het is geschreven door de bekende Engelse journalist Fred Pearce. Niet dat ik zo’n lezer ben, want als ik een poging doe om een boek door te worstelen wordt ik me er meestal na twee blaadjes van bewust dat ik weer naar buiten zit te kijken. Natuurlijk gebeurt dit niet als ik informatie over de kust en verspilling door onnodige zandsuppleties tot mij neem. Dit boek “De Laatste Generatie” had ik binnen twee dagen uit. Het is eigenlijk geen verhaal van Fred Pearce maar het relaas van acht  wetenschappers die zich, ieder op hun eigen manier, verdiept hebben in een mogelijk probleem over de opwarming van de aarde.

Geen van deze bijzonder knappe bollen steken hun hand in het vuur om te verklaren, dat hij of zij het wiel heeft uitgevonden, om vervolgens aan de hand van formules uiteen te zetten hoe de opwarming van de aarde teruggedraaid kan worden. Toch uitten ook deze geleerden hier en daar wat waarschuwingen. Met deze adviezen luisteraars, verschoof mijn gedachte naar een bekende Amerikaan die ons deze maand weer eens milieules heeft gegeven. In het onderkomen van Joop van den Ende maande hij zijn toehoorders om direct over te stappen op schone energie. Hij beticht bedrijven en instellingen ervan, dat ze de belasting voor het milieu stelselmatig en doelbewust niet als kostenfactor meenemen in de winst- en verliesrekening. Natuurlijk heeft Al Gore gelijk mensen, maar waarom zouden we echt naar hem luisteren. Weet u wel om hoeveel geld dat gaat voor een bedrijf of instelling? Op geld moet je heel zuinig zijn, dat hebben we de afgelopen weken gezien. Voor je het weet ben je de helft ervan kwijt aan een of andere kapitalistische beleggingsinstelling in het buitenland. Je moet dus zo veel mogelijk oppotten om nog een heel klein beetje over te houden. Maar beste mensen, als je aan de andere kant hoort dat ook de Paus van Rome zonnepanelen heeft aangeschaft geeft het wel te denken. Ik bedoel maar, een kerkelijk leider koopt een paar duizend zonnepanelen om zijn volgelingen van schone energie te voorzien. Zouden we er dan toch nog in moeten gaan geloven? Ik heb al eens horen fluisteren dat de volgende wereldoorlog om het bezit van schoon water gaat draaien.

Zuiver water en schone energie daar moet je in gaan handelen. Over zonnepanelen gesproken, mijn twee zoons belden me trots op om te vertellen dat hun elektriciteitsmeter bij zonnig weer achteruit draait. In eerste instantie geloofden ze mij niet toen ik dat aan hen vertelde over mijn eigen meter. Nu ze ieder een dochter rijker zijn hebben mijn vrouw en ik ze vorige maand een set zonnepanelen cadeau gedaan als investering in de toekomst. We hadden ook een spaarbankboekje voor onze kleindochters kunnen openen zodat ze zelf later een scooter of iets dergelijks kunnen kopen, maar dit leek ons meer van deze tijd. Een ander bericht is dat je de windmolencoöperaties in Noord-Holland niet meer op één hand kan tellen en ook hun ledental gestaag groeit. Waarschijnlijk omdat ze weten dat er geld mee te verdienen is want ik geloof niet dat de nieuwe leden allemaal geitenwollen sokken dragen. Het is jammer dat onze overheden de problemen rond windmolens niet beter geregeld hebben. Voor de honderd miljoen die de provincie in IJsland verspeeld heeft had een groot deel van Noord-Holland schone en als het via Green choice gaat, goedkopere stroom kunnen hebben.

Als ze die molens ook nog bedachtzaam in het landschap hadden gezet, zouden sommige mensen er niet zo’n moeite mee hebben als dat rommeltje wat er nu staat in de Zijper polders. Voor de zoveelste keer ligt er in Schagerbrug een windmolenplan ter inzage. Tegenstanders van deze energievorm kunnen dan weer hun pen leeg schrijven omdat ze geen belemmering van hun gezichtveld willen. Wat wel goed is, dat er in de begrotingsvergadering van Zijpe geopperd wordt om een voorbeeld te stellen. Vanuit de BKV komt men met het idee om op het gemeentehuis ook een zonnepaneel te installeren. Natuurlijk moet je niet gelijk het hele begrotingsoverschot voor een schoon milieu aanwenden, want dan heb je het jaar daarop nog meer geld over. Van armoe moet je dan wederom zonnepanelen plaatsen en het eind is niet te overzien. Ik denk zelfs dat de tekorten bij sporthallen grotendeels weggewerkt kunnen worden, als ze die daken vol zouden leggen met deze schone energiepanelen. Waarschijnlijk, als u naar Al Gore luistert, de Paus nadoet en lid wordt van een coöperatieve windmolenclub, beleven we het dat er nog een paar generaties op deze aardbol verder kunnen leven totdat die wereldoorlog over schoon water uitbreekt. Dit zijn zo maar dingen die na de laatste kermis van Noord-Holland door mijn hoofd spelen. Het boek van Fred Pearce is voor een prijs van vijf euro te koop. Het is zelfs voor niets te lezen als je op internet. www.hitte.nu gaat zoeken.                                                         

Delen is leuk
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: