Raadsakkoord lijkt te gaan sneuvelen

SCHAGEN – Een raadsakkoord, zoals voorgesteld door de coalitiepartijen CDA, JessLokaal, PvdA en Seniorenpartij in Schagen, lijkt vooralsnog niet haalbaar. 

Dat bleek tijdens het overleg van burgemeester Marjan van Kampen en de fractievoorzitters van alle partijen. 

Een raadsakkoord, waarbij alle politieke partijen in de gemeenteraad de regie nemen om tot voorstellen voor beleid te komen, wordt gezien als een van de mogelijkheden om de lokale democratie te vernieuwen en te versterken. 

In het voorliggende raadsakkoord wilde men zich richten op bestuurlijke vernieuwing en vergrijzing.

D66, SP en Wens4U hadden ieder zo hun bedenkingen tegen een raadsakkoord. Frans Jansen van D66 heeft er moeite mee om er nu al meteen een thema als bestuurlijke vernieuwing aan te koppelen. 

“Het voorstel is op dit moment nogal wazig. Als ik niet weet waaraan ik ga beginnen dan wil ik alle kaders open houden. Ik wil me daarin kunnen profileren. Ik wil niet aan iets beginnen waarvan ik niet weet waar het begin en einde is”, zei Jansen. Ook Wim Rijnders van de SP wil de vrijheid houden het onderwerp op eigen wijze in te vullen.

GroenLinks voorman Lambert Riteco was wel een voorstander van een raadsakkoord. Hij benadrukte dat de raad de gelegenheid krijgt om mee te sturen. Naar bleek had Riteco ook al meegeschreven met het voorstel. Angelique van Wijk, fractievoorzitter VVD, had nog geen mening over het voorstel.

Verder werd er verschillend gedacht of alle partijen een dergelijk raadsakkoord allemaal zouden moeten ondertekenen. Ondanks dat burgemeester van Kampen en gemeentesecretaris Alexander Meijer aangaven dat de raad op die manier de regie kan voeren lijkt het erop dat het voorstel van de coalitie het niet zal halen in de gemeenteraad.

Avatar foto
Joop Luten is als vrijwilliger actief voor de redactie van Noordkop Centraal. Joop maakt veel nieuwsvideo's en richt zich daarnaast op politiek en cultuur. Samen met Rutger Jan Bredewold maakt hij de kunstserie 'Zien wat je bekijkt' voor Noordkop Centraal TV.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: