Raad steunt bouw huizen vluchtelingen

WARMENHUIZEN/TUITJENHORN – De gemeenteraad van Schagen is in meerderheid voorstander van de bouw van 120 huizen voor vluchtelingen uit Oekraïne in het gebied tussen Warmenhuizen en Tuitjenhorn.

In april 2022 heeft de gemeenteraad al een principebesluit genomen om de 120 woningen te bouwen. De woningen worden 2/3 voor vluchtelingen en 1/3 voor woningzoekenden uit de regio. 

Nu moest de raad een besluit nemen over een Milieu Effect Rapportage, de MER. De raad kreeg een advies van 300 pagina’s voorgeschoteld. In het advies was onder andere aandacht voor de ruimtelijke inpassing, archeologie, de geluidsnormen en stikstof. 

Omwonenden hebben eerder aangegeven moeite te hebben met het aantal van 120 woningen. Daarom heeft de gemeente het plan opgeknipt in 2 keer 60 woningen. De tweede 60 woningen worden mogelijk later gebouwd. 

De gemeente heeft 2,4 miljoen euro subsidie gekregen voor het plan. Dan moet wel snel worden gestart met de bouw, zei burgemeester Van Kampen.  

Er waren veel vragen en opmerkingen over het plan. Forse kritiek was er van de SP, D66 en de VVD. De SP en D66 zijn bang dat er een getto ontstaat van Oekraïners. Toch gaan die partijen akkoord met het plan. 

De VVD had veel problemen met de gevolgde procedure en vindt het voorstel niet rijp voor besluitvorming. 

Na een uitgebreid betoog van burgemeester Van Kampen ging de raad in meerderheid akkoord om het plan in maart als hamerstuk te behandelen. Alleen de VVD wil nog ruggespraak houden met de fractie. 13 maart is er nog een informatieavond voor de omwonenden. Een definitief besluit wordt genomen tijdens de raadsvergadering op 21 maart.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
 1. Joost Busse
  Joost Busse zegt:

  Droom lekker verder Jdb !
  Dat is de bedoeling niet.
  Dit word dik betaald door de overheid. Huizen voor onze kinderen niet.
  Die kunnen straks ik piepkleine containerwoningen hun gezin starten.
  Terwijl de kansparels vanuit hun ééngezinswoning ( want de familie komt er achteraan) toekijken hoe een jong Nederlands gezin in één kamer moet slapen.

  Trots op Nederland!
  Of …Gaaf landje !

Reacties zijn gesloten.