PvdA/GL grootste in Schagen na tellen stemmen

REGIO – De combinatie van PvdA en GroenLinks heeft afgelopen donderdag de meeste stemmen weten te vergaren in de gemeente Schagen.

Dat blijkt uit de verkiezingsuitslag die de gemeente Schagen maandagochtend verstrekte. Er waren hier 3314 kiezers die het rode potlood gebruikten om een vakje rood te kleuren op deze lijst 1 van de verkiezingen voor het Europees Parlement. De PVV is goede tweede geworden met 3281 stemmen, bijna zes keer zoveel als bij de vorige Europese verkiezingen in 2019.  De VVD moet zich tevreden stellen met 2419 kiezers die voor de liberalen stemmen. Dat levert de derde plek op.

Het CDA overtuigde net iets meer kiezers dan de BBB: 1994 versus 1975 stemmen. Bijna een op de drie CDA-kiezers koos daarbij voor de regionale kandidaat Willemien Koning-Hoeve uit Langedijk. Het ziet ernaar uit dat dat allemaal net niet genoeg is voor een overstap van het Noordhollandse Provinciale-Statenlid naar het Europees Parlement.

D66 steef steken op 1265 stemmen, voor de andere pro-Europa partij Volt liepen 710 inwoners van Schagen warm. Dat waren er maar drie meer dan de Schagense achterban van de Partij voor de Dieren. Die partij doet het in Schagen veel beter dan landelijk.

Forum voor Democratie wist 634 kiezers te bewegen om een vakje op hun lijst rood te kleuren. Daarmee verloor FvD bijna tweederde van zijn aanhang in Schagen die ze in 2019 nog enthousiast wisten te maken. Zelfs lijstduwer Thierry Baudet kon geen potje meer breken in Schagen. Waar hij vijf jaar terug nog 507 stemmen kreeg, kozen deze keer niet meer dan 62 kiezers voor de FVD-voorman.

FVD verliest door de slechte landelijke uitslag de vier zetels in het Europees Parlement. Ook Christenunie en 50 PLUS vissen deze keer achter het net. Dat stelt in de gemeente Schagen mogelijk 158 kiezers voor de Christenunie en 204 voor 50Plus teleur.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
André Bakker is fulltime verslaggever/redacteur bij Noordkop Centraal. Iets delen met André? Stuur een mail naar andre.bakker@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
12 antwoorden
 1. Frits
  Frits zegt:

  De ene partij “slaat” je met bezuinigingen de andere met voorkeursbeleid. Zo komen we dus niet verder.

 2. Dirk
  Dirk zegt:

  Laat maar weer eens zien in wat voor bananenrepubliek we hier leven. De (blijkbaar legale) vorm van kiezersbedrog waarbij twee partijen samen een lijst vormen. Hard roepen dat ze de grootste zijn en vervolgens in twee verschillende fracties in het EU parlement opgedeeld worden. Sorry maar ik begrijp het niet meer. U wel? Ik ben benieuwd wie me kan uitleggen hoe democratisch dit is.

 3. Gert Jan
  Gert Jan zegt:

  Goh wat raar !
  In de landelijke verkiezingen was er in Noord Holland overweldigend veel op de PVV gestemd.

  Stemmen op PVDA /Groen Links is hetzelfde als een entree kaartje kopen voor de Efteling ….een wereld vol met sprookjes.
  Ongeloofelijk dat sprookjes zoveel mensen blijft trekken.
  De Dikke tuinkabouter blijft maar in zijn frustratie hangen.
  Oowwwgggrrr die verdomde Wilders breekt onze sprookjeswereld af.
  Nee dat doet hij zelf met zn leugens.
  Het is zijn partij die de PVV groot gemaakt heeft.

  Zoveel wetenschappers die Timmermans iedere keer op feiten onderuit halen. En nog blijven mensen op hem stemmen. Zegt wat over de gesteldheid van deze mensen.
  Het land moet vol met intolerante migranten stromen. Waar de IND al tijden waarschuwt dat ze de checks ivm drukte niet goed kunnen uitvoeren. Resultaat…terroristen lopen lachend zo de grens over !
  Het gaat prima met de intergratie. NOT !
  Geen huizen meer voor onze jeugd.
  Allemaal aan de bedelstaf om 0,002 graden opwarming te voorkomen.
  Terwijl de wereld in de fik staat.

  Onderzoek wees uit dat rechtse stemmers niet allemaal gestemd hebben.
  Gestemd voor een instituut wat een ondemocratisch gekozen kader heeft. Dat plannen ondemocratisch doorzet.
  Werkelijk ? Oekraine in de EU ( Nederland stemde tegen met een inlegvelletje haha ) en en in de Navo ?? Echt ?? Is dat wat jullie linkse stemmers willen ? Dat is een regelrechte oorlogsverklaring.
  Krankzinnig zijn jullie !
  En nee Wilders is ook het antwoord niet. Maar helaas het enigste alternatief.

  Het tij keert , langzaam aan zeker.

  Mensen vergeten dat deze partij gefuseerd is en dus zoveel stemmen krijgen.
  Onderhuids rommelt het flink tussen PVDA en Groen links. Die bom barst binnenkort. Dan zijn het weer 2 zielige partijtjes.

   • Gert Jan
    Gert Jan zegt:

    Het lucht pas op als deze 2 partijen 0 zetels over hebben.

    Of dat mensen de linkse fabels doorzien.
    Van Kampen is ook PVDA luistert ook niet naar de mensen.
    Wil ook zoveel mogelijk import van haat dragende individuen.
    Staat schijnheilig te lachen dat ze het op een slinkse manier voor elkaar gekregen heeft dat er een stuk natuur en geschiedenis voorgoed aangetast is. 350 leden voor 1 jaar ? Nou ze heeft zich al versproken. Dit AZC staat hier 10 jaar.

    2 dikke diesel aggregaten draaien daar dag en nacht klimaat ? Milieu ? Stikstof ? Dat doet er allemaal even niet toe.
    Alles voor onze voor altijd aan het uitkeringsinfuus hangende ” vluchteling”
    6 of 7 landen doorkruist om van onze centen , huizen en zorg te komen genieten.

    Dank links !

    • Gert JanJan
     Gert JanJan zegt:

     “Het lucht pas op als deze 2 partijen 0 zetels over hebben.”
     Klinkt vrij autoritair vind je niet?

    • Frits
     Frits zegt:

     Andere partijen zijn hier ook verantwoordelijk voor. Rutte is al heel lang aan de macht en zijn partijgenoot van de VVD (E. v.d. Burg) is gevraagd om dit beleid uit te voeren.

   • Gert Jan
    Gert Jan zegt:

    Haha populisme , is dat niet wat Franske Timmerman nu aan het doen is door alles wat ook maar rechts van het midden is extreem rechts te noemen. In elk optreden zijn intense haat voor wilders uitspuugd, in plaats van zijn partijprogramma te verdedigen.
    Framen is een uitvinding en veel gebruikte tool van Links.

    Simon ! Wakker worden kerel.
    Of plak jezelf vast op de A9

     • Aad
      Aad zegt:

      Gert Jan is niet de slimste en zoals zovele domrechtse figuren neemt hij een loopje met de feiten. Bijv. is Van Kampen een CDA burgemeester en geen PvdA!
      Wat voor soort wetenschappers halen Timmermans iedere keer op feiten onderuit?? De wetenschappers van facebook of de wetenschappers (ook een truc) van extreemrechts die allerlei data weglaten om hun bevindingen gunstig over te laten komen waardoor domme figuren als jij daar in trappen. Voorbeelden graag!
      Helaas zit jij volledig vast in de complotfuik en geloof je de onzin die verkondigd wordt door extreemrechts waarbij jij je helemaal laat inpakken door de asielzoekersproblematiek. Misschien moet je toch eens een boek lezen, met andere mensen praten of werk zoeken i.p.v. die onzin die jij als “wetenschappelijk onderzoek” ervaart op het sociale media riool.
      Oh ja… jouw helden op extreemrechts gaan niets oplossen, sterker nog, zij schuiven de rekening voor zich uit en zorgen ervoor dat de rijken steeds rijker worden en dat we steeds meer aan democratische voorwaarden en sociale voorzieningen gaan inboeten.

 4. Simon
  Simon zegt:

  Mooi om te lezen dat er flink wat kiezers anders kiezen dan populisme. Tegelijkertijd wel treurig dat er kennelijk nog velen intrappen. Maar gezien het niveau van de reacties op o.a. deze website verbaast me dat niet.

Reacties zijn gesloten.