PROVINCIE VOOR ZEEWAARTSE VERSTERKING KUSTSTROOK

De provincie lijkt sterke voorkeur te hebben voor een zeewaartse versterking van de kustverdediging tussen Petten en Den Helder. Dat bleek woensdagavond tijdens een informatieavond die werd gehouden in Fort Kijkduin in Den Helder.

Tijdens de avond werd door Rob Steijn van bureau Alkyon, het bureau dat voor de provincie onderzoek heeft gedaan naar de kustverdediging, uitgebreide informatie gegeven over de zwakke plekken. Ook werden mogelijke oplossingen toegelicht.

Volgens Steijn heeft een zeewaartse versterking van de kustverdediging de voorkeur. Deze variant kost net zo veel als een landwaartse versterking en heeft als voordeel dat er op land niets weg hoeft. Ook gedeputeerde Wildekamp van de provincie pleitte voor een zeewaartse versterking.

Uitzondering vormt de Hondsbossche Zeewering tussen Petten en Camperduin. In de zeewering zou een gat moeten worden gemaakt van 50 meter.

Door het gat in de zeewering kan het gebied achter de dijk een slufter ontstaan die onder invloed staat van eb en vloed. Zo ontstaat een intergetijdengebied dat volgens Steijn van ongekende schoonheid is. Om het omliggende gebied te beschermen zullen de omringende dijken op delta-hoogte moeten worden gebracht.

Begin volgend jaar neemt de provincie haar definitieve standpunt in over de toekomstige kustverdediging.


Publicatiedatum: 18 oktober 2001
Categorie: Archief
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: