Provincie ontvangt 90 miljoen voor natuur
REGIO – De provincie Noord-Holland ontvangt ruim 90 miljoen euro van het Rijk. Met dit geld neemt de provincie 150 maatregelen die natuurgebieden helpen te herstellen van de gevolgen van stikstofneerslag.
De provincie wil de achteruitgang van de natuur voorkomen en zorgen voor verbetering.
De maatregelen worden uitgevoerd in Natura-2000 gebieden en in stikstofgevoelige natuur binnen het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Het gaat om projecten in de duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden van Laag-Holland. De meeste maatregelen zijn bedoeld om de gebieden te beschermen. De komende 6 jaar worden de maatregelen uitgevoerd in samenwerking met de natuurbeheerders, waterschappen en gemeenten.
“Het is goed nieuws dat het ministerie onze plannen positief heeft beoordeeld,” zegt gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur). “De neerslag van stikstof zet de natuur onder druk. Dat er actie nodig is, staat niet ter discussie. We nemen bijvoorbeeld maatregelen om de duinen weer open te maken en te laten verstuiven, zodat kalkrijk zand het gebied inkomt. In de veenmosrietlanden halen we struiken weg waar dat nodig is. En we versterken de oevers ter verbetering van de waterkwaliteit.”
In juli vroeg de provincie geld aan voor dit programma. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft de plannen nu goedgekeurd. De aanvraag was 110 miljoen euro. De provincie krijgt nu 90 miljoen euro en kan in 2027 nog eens 20 miljoen aanvragen.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Bij Castricum slopen ze de duinen, de bescherming tegen de zee wordt met grote bulldozers verwijderd. Dezelfde duinen waar een aantal jaren geleden voor vele miljoenen met de hand helmgras is geplant, ook weer ter bescherming, En de laatste jaren werd dat weer verwijderd want het moest verzanden. Ineens hoeven de duinen het zand niet meer vast te houden, nee het moet verwaaien. Dit is geen beleid, maar gewoon hoe de wind waait, waait mijn rokje en de belastingbetaler hoest het toch wel op.
Waarom?
De natuur is onderdanig aan de woningbouw.
Er moeten ruim 300.000 huizen gebouwd worden.
Dit gaat ten koste van de natuur.
Vele zien (veel) bouwen als oplossing.
Als we zo doorgaan zal er weinig natuur overblijven.
Moeten mensen dan lijden vanwege regels die aangepast kunnen worden?