Provincie investeert in elektriciteitsnet

NOORDKOP – De provincie investeert in 2022 in totaal 1,5 miljoen euro in een subsidie die oplossingen in het elektriciteitsnetwerk mogelijk maakt. 

Bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of agrariërs die overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij kunnen daarvoor subsidie krijgen van de provincie Noord-Holland. 

Dat geldt ook voor bewonerscollectieven die samen energie willen opslaan of voor andere slimme oplossingen die het elektriciteitsnetwerk ontlasten.

Het stroomnet in Noord-Holland is zo goed als verstopt. De grens is bereikt. Tegelijkertijd wordt steeds meer groene elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Op verschillende plekken in de provincie heeft het elektriciteitsnetwerk daardoor zijn maximale capaciteit bereikt. 

De provincie zet samen met de netbeheerders en gemeenten alles op alles om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk in Noord-Holland optimaal blijft functioneren.

Er zijn uiteenlopende alternatieve oplossingen die efficiënt of beperkt gebruik maken van het elektriciteitsnet. Dergelijke slimme energieoplossingen zijn in veel gevallen sneller te realiseren dan netuitbreidingen. 

Per samenwerkingsverband is maximaal € 250.000,- beschikbaar voor een collectieve oplossing, individuele zakelijke partijen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van maximaal € 75.000,-. 

Vanaf 1 augustus 2022 kan de subsidie aangevraagd worden via het subsidieloket van de provincie. Als de regeling een succes is wordt deze ook in 2023 en 2024 opengesteld. 

Het geld dat Noord-Holland hiervoor uittrekt wordt beschikbaar gesteld vanuit het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds van de provincie.

Bas Burlage is omroepmanager bij Noordkop Centraal. Naast zijn redactiewerk is hij ook mede-verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de omroep. Iets delen met Bas? Stuur het naar redactie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: