Provincie gaat zich bemoeien met herindeling

De provincie Noord-Holland gaat zich actief bemoeien met de toekomstige herindelingen in de kop van Noord-Holland. Dat schrijft Gedeputeerde Staten in een brief aan de 8 gemeenten in de Noordkop.

Bij haar bemiddelende rol gebruikt de provincie het rapport van informateur Schoof als leidraad. Dat rapport gaat uit van een oostelijke en een westelijke gemeente in de kop van Noord-Holland.

Volgens GS bepaalt een kleine minderheid het tempo van de herindeling. Daarmee doelt de provincie onder andere op Wieringen. Die gemeente heeft nog geen beslissing genomen over toekomstige fusiepartners. Wieringen wordt gevraagd om vóór 1 oktober definitief aan te geven of zij wil fuseren met Niedorp, Wieringermeer en Anna Paulowna.

De gemeente Zijpe heeft na een referendum een fusie met Schagen en Harenkarspel afgewezen. De provincie wil van Zijpe weten wat die gemeente gaat doen om haar bestuurskracht te versterken. Na een eerste ronde gesprekken zal de provincie gaan bepalen welke vervolgstappen noodzakelijk zijn.

Ook met Den Helder zal worden gesproken. Die gemeente wil ook fuseren, maar er zijn geen kandidaten. Volgens de provincie moet een stevige regionale samenwerking worden opgezet om de bestuurskracht van de marinestad te versterken.

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: