Postuum Mobilisatie Oorlogskruis Piet Pronk

‘T ZAND – Peter Pronk en zus Elly Zeeman-Pronk mochten maandagmiddag uit handen van burgemeester Marjan van Kampen postuum het Mobilisatie Oorlogskruis voor hun vader Piet Pronk in ontvangst nemen.

Piet Pronk die op 15 augustus 1918 in Warmenhuizen werd geboren, was nog geen 20 jaar toen hij in dienst kwam als Buitengewoon Dienstplichtige van de lichting 1938 bij de Koninklijke Landmacht. 

Bij de Slag om de Grebbeberg van 11 tot 13 mei 1940 stonden de Nederlandse soldaten tegenover een Duitse legermacht van 23.000 man die drie dagen lang niet door de Grebbelinie kwam.

Piet Pronk werd op 9 juli 1940 met groot verlof gestuurd. Hij overleefde de oorlog en ging als echtgenoot en vader verder. Warmenhuizen werd ingeruild voor ‘t Zand. Hij overleed op 90-jarige leeftijd op 28 maart 2009.

Als een militair langer dan 6 maanden in dienst was in de periode van 6 april 1939 tot 3 september 1945, kan hij onder bepaalde voorwaarden postuum een belangrijke ereblijk ontvangen.

Die ereblijk vroeg Peter Pronk aan voor zijn vader en die werd in het bijzijn van Freek Pronk, broer van vader Piet en zijn schoonzoon uitgereikt aan zijn kinderen. 

(Foto’s: Kitty Mertz)

Avatar foto
Kitty Mertz is al vele jaren vaste kracht op de redactie van Noordkop Centraal. Ook is Kitty een van de presentatoren van de radioprogramma's Krieken en Met de deur Open. En Kitty presenteert de TV programma's Straatpraat en De Bank. Iets delen met Kitty? Stuur het naar kitty.mertz@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: