Portret: Puck de Nijs | CDA 

“Wij willen voor 500 woningen per jaar gaan.”

Haar moeder komt uit Alkmaar,  haar vader uit Egmond aan Zee en de 32-jarige Puck de Nijs groeide op in ’t Veld. Tegenwoordig woont ze met veel plezier in het ‘bloeiende dorp’ Warmenhuizen, zoals ze het zelf vol trots noemt. “Er zijn veel ondernemers en er gebeurt van alles.” 

Puck ademt de Noordkop zou je kunnen zeggen. Toch houdt ze ook van avontuurlijke uitstapjes buiten de regio. Zo studeerde ze aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden, waarna ze in 2014 voor een paar maanden naar Australië afreisde om te gaan backpacken. “Ik wilde er gaan werken, maar vooral reizen.” Weer terug op Hollandse bodem begon ze aan haar carrière in de horecasector. Eerst bij het Hotel Okura in Amsterdam, later bij Hotel Merlet in Schoorl en tot eind augustus werkte ze bij avonturen speelpark Land van Fluwel in Sint Maartensvlotbrug waar ze de functie ‘hoofd horeca’ vervulde. Vooral bruiloften vond ze altijd een feest om te organiseren. Toch stopte ze eind augustus om zich volledig te kunnen focussen op het lijsttrekkerschap.

Politiek

Puck is al een aantal jaar actief in de lokale politiek. Hoe ze begon? Ze wilde zich verder ontwikkelen vertelt ze. “Ik wilde naast mijn werk wat gaan doen.” Toen Puck in 2016 op een online politieke cursus van de gemeente stuitte, wist ze meteen dat ze ervoor wilde gaan. “Het is gratis, het kost me alleen tijd dacht ik.” In de cursus leer ze verschillende partijen kennen en ontdekte ze hoe en waarom bepaalde politieke beslissingen worden genomen. Puck ging in gesprek met raadsleden en hoorde hen bevlogen over lokale onderwerpen spreken. Ze sprak met alle partijen. “Toen heb ik de keus gemaakt om actief lid te worden bij het CDA.” Waarom? “Het was een fijne club mensen, ze staan middenin de samenleving en zoeken de verbinding op. En door mensen als Co Wiskerke word je nou eenmaal geënthousiasmeerd.”

Langzaamaan begonnen haar politieke werkzaamheden vorm te krijgen. Ze volgde fractievergaderingen en deed mee aan politieke discussies. In 2018 schopte ze het tot raadslid. “Ik stond voor het eerst op de lijst.” Puck was toen hoogzwanger. “In december beviel ik en toen kon ik in één keer door.” Inmiddels zit haar eerste termijn als raadslid erop en het is haar goed bevallen. “Ik vind het belangrijk dat je het doet voor je gemeenschap. Voor de mensen.” Ze vindt het dan ook erg belangrijk dat inwoners van de gemeente Schagen gaan stemmen. “Het gaat over je eigen achtertuin. Het is belangrijk dat je weet wat er speelt, want er kunnen soms veel dingen veranderen.” Toch wordt er niet altijd in grote getalen gestemd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Een reden daarvoor kan volgens Puck zijn dat het tegenwoordig steeds moeilijker is om de grote stroom aan informatie bij te houden en goed te filteren. Daarom gaat het CDA de straat op en doen ze aan bedrijfsbezoeken. “We willen de verbinding met de mensen aangaan. Ze vragen hoe ze tegenover windparken staan en wat politiek is.”

Volgens Puck heeft het CDA bewezen dat ze doen wat ze zeggen. “We hebben beloften waargemaakt en hebben ook voor de komende vier jaar weer een mooi verkiezingsprogramma opgesteld.” Met name voor de woningbouw en het wegenonderhoud wil het CDA zich gaan inzetten. “Wij willen voor 500 woningen per jaar gaan.” Als de provincie de rode lijnen loslaat kunnen we ook buiten de kernen bouwen.”

Wat betreft het onderhoud in de gemeente moet er volgens haar goed gekeken worden naar wat er grootschalig kan worden aangepakt en welke dingen minder heftig op de schop hoeven. “Quick fixers zijn er wel geweest maar als een kuil blijft, moet je grondig onderhoud gaan doen. Dat loopt echt achter.”

Ook wil de partij de scholen in de kernen behouden. Zo maakte het CDA zich hard voor basisschool ‘De Zwerm’ in Sint Maarten. “Als een school uit een kern verdwijnt, gaat daarna ook de sportclub weg. Dan blijft er geen jeugd meer in de dorpen.” Bij het opstellen van het verkiezingsprogramma vond ze het dan ook belangrijk dat er aandacht was voor alle kernen en niet alleen de stad.

Puck vertelt dat het CDA Schagen geen specifieke doelgroep heeft. “We zijn er voor alle inwoners. Wat betreft woningbouw gaat het over jongeren en senioren.” Maar net als de landelijke partij, staan ze voor hun boeren. “Agrariërs moeten ruimte krijgen om te ondernemen.”

De aanpak en reputatie van het landelijke CDA heeft wat haar betreft geen directe impact op de lokale partij. “Wij moeten gewoon in Schagen laten zien wat we waard zijn en wij zijn het ook wel eens niet met het landelijke beleid oneens. Zoals bijvoorbeeld bij medicinale wiet. Daarin volgen wij een andere lijn dan Den Haag.” Echter wil de goedkeuring vanuit Den Haag voor een wietpas op het gebied van medicinale wiet in Schagen nog niet vlotten, maar Puck vertelt dat ze nog zeker van plan is om daar met de landelijke partij over in gesprek te gaan. 

Terugkijken en toekomstmuziek 

Puck is tevreden over wat het CDA de afgelopen jaren heeft kunnen betekenen voor de inwoners. Ze somt op: “Woningbouwprojecten, behoud van scholen in de kernen en de inclusie agenda.” Dat laatste is belangrijk om Schagen onafhankelijk en toegankelijk te maken legt ze uit. Dat Puck meerdere punten opnoemt kan te maken hebben met de slagkracht van het CDA het afgelopen termijn. Zo is de partij met tien zetels overduidelijk de grootste binnen de raad. Volgens haar neemt dat echter niet weg dat ze nog meer zetels binnen gaan halen. “We hopen op 12 zetels.” Toch draait het niet alleen om de eigen partij, maar ook om de samenwerkingen. Ook op dat gebied is Puck tevreden als ze terugkijkt: “Laatst hadden we het over toeristenbelasting voor arbeidsmigranten, dat  zorgt toch verbinding met PvdA en Seniorenpartij. Het is belangrijk dat je de anderen blijft opzoeken.”

Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
 1. Dirk
  Dirk zegt:

  Maar dan vraag ik mij toch af 2021 300 woningen gebouwd, is niet waar en aansluitend 2022 500 en meer woningen wat niet gaat gebeuren, zijn dit aannames gelet op het meerjarenplan 2018-2022 waarin staat 300 woningen per jaar en helaas niet gehaald, dus achterstand welke niet meer in te halen is!

  Gratis parkeren, het zal wel, maar geen sterk punt omdat CDA dit niet bepaald.

  En dan dat CDA klakkeloos voorstellen/amendementen aanneemt zonder grondig onderzoek doet zoals bewoners te benaderen en dit nalaat!
  Ikzelf behoorlijk in de steek ben gelaten en hierdoor besloten vorig jaar na 30 jaar de CDA te verlaten.

  Zeker door Jelle, Sander, Co en Marcel….
  die weten heel goed waar ik het over heb.

  Wat steekt is het laatste voorbeeld van de VVD die heeft gelogen afgelopen Donderdag de 17e tijdens het VCP Schagen centrum over bewoners Thorbeckestraat!!!
  (Marieke Bredewold verbouwereerd en Marianne van Kampen door het stof)

  En eigenlijk ook over de middenstand van zijn lokatie Gedempte Gracht richting Nieuwe Laagzijde waarvan hij zegt dat hun omzet keldert??
  Is niet waar volgens de meesten, ikzelf heb deze gesproken en dhr Stam nooit hebben gezien/gesproken hierover.

  En het CDA gaat dan klakkeloos mee met de VVD (en Senioren Partij) om Thorbeckestraat om te draaien????

  Goed, hierover heb ik al het nodige gestuurd aan iedereen en uit de vele reacties van andere politieke partijen zijn het hierover beslist niet eens…..

  Nu ff wachten na de verkiezingen en de eerste Raadsvergadering vooraf middels de inspreekbeurt e.e.a. mondeling onder de aandacht brengen!

  Succes met de verkiezingen….

  Maar wel eerlijk blijven…..

Reacties zijn gesloten.