Portret: Perry Vriend | Seniorenpartij

“Lokale partijen kunnen eigen koers varen.”

Voor de derde keer op rij voert Perry Vriend de lijst van de Seniorenpartij in Schagen aan. De partij die hij in 2012 zelf oprichtte, nadat hij elf jaar lang actief was voor het CDA in de toenmalige gemeente Zijpe.

Perry komt niet uit Schagen, maar is geboren in Hoorn en groeide op in Alkmaar. Hij ging op zijn 16e bij de Koninklijke Marine. Jaren later vertrok hij voor zijn werk met zijn gezin naar Curaçao. “Drie jaar lang zon, zee, zaligheid.” Het Caribische eiland was een paradijs voor iemand die zo gek is van water als Perry. Het water was dan ook één van de redenen dat hem bij terugkomst in Nederland weer richting de gemeente Schagen trok. Regelmatig voer hij samen zijn vrouw in hun motorboot over Noord- Hollandse wateren. Toch kan hij ook erg genieten van hun huis in ‘t Zand met de tuin en de kippen.

Politiek

Perry was 12 jaar lang voorzitter stichting sporthal ‘t Zand. Toen hij daarmee stopte vroeg de toenmalige wethouder van het CDA hem of hij niet eens bij hen mee wilde kijken. De bijeenkomst beviel Perry wel en niet veel later voegde hij zich bij de schaduwfractie van de partij. Daar wist hij zich de kneepjes van het vak eigen te maken. Vier jaar later stond hij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en na de verkiezingen belandde hij in de CDA-Fractie.

Perry was elf jaar lang raadslid van het CDA. In deze periode zag hij het potentieel van ouderen in Schagen en viel het hem op dat deze doelgroep vaak geen prioriteit kreeg bij besluiten. Dat moest anders. Tijdens de fusie van Zijpe, Harenkarspel en Schagen zet ook Perry een nieuwe koers in door een eigen partij op te richten: De Seniorenpartij.

Een nieuwe partij staat niet van de één op de andere dag.  “Daar zat een hoop werk in: je moet je inschrijven, een bestuur zoeken, de notaris regelen en leden werven.” Perry boog zich over het verkiezingsprogramma en zette een advertentie in de krant. “Binnen no time hadden we 80 leden.” De gemeenteraadsverkiezingen liepen net zo voorspoedig. Na een succesvolle verkiezingsuitslag kreeg de partij drie zetels en was Perry voor het eerst fractievoorzitter.

Dat de partij succes heeft is wellicht niet zo gek, aangezien het vaak ouderen zijn die hun stem uitbrengen zeg ik. “Dat zouden jongeren ook veel meer moeten doen”, antwoordt Perry. “Als mensen niet naar de stembus gaan vervalt hun democratisch recht van spreken, dus daar moet je gebruik van maken.”

Een ander voordeel is dat de Seniorenpartij een lokale partij is, zegt Perry. “Lokale partijen kunnen een eigen koers varen. Hoeven zich niet te houden aan opgelegde zaken van de overheid. Dat vind ik het belang van lokale partijen.” Dit merkte hij ook tijdens zijn jaren bij het CDA. “Ik zag bij lokale partijen veel meer ruimte.” Toch zijn er ook nadelen. “Het ontbreekt wel gauw aan financiën. Landelijke partijen krijgen posters of flyers. Die moeten wij zelf laten maken en drukken.”

De Seniorenpartij wil zich inzetten voor meer woningen in Schagen. “We gaan voor woningbouw, voor jong en oud.” Hoewel meerdere partijen het aanpakken van de woningnood hoog op de agenda  hebben staan zegt Perry dat zij met name gaan kijken hoe het geregeld moet worden. Zo wil Perry meer mogelijkheid bieden tot doorstroming.  “Bij mij in het dorp zijn er in sommige straten wel zes à zeven ouderen die alleen in een eengezinswoning wonen. We moeten zorgen dat het voor hen aantrekkelijk is om te verhuizen. Door kleinere en goedkope huurwoningen voor ouderen te bouwen.” Het liefst ziet hij dat gebeuren in hofjes, zodat de mensen elkaar kunnen opzoeken en het liefst ook nog in het centrum. Als die ruimte er niet is kan het wat hem betreft ook in de vorm van appartementen. “Maar hou het goedkoop”.

Ook vindt Perry dat er op het gebied van participatie een groot probleem speelt in Schagen. Zo worden er volgens hem wel informatieve avonden georganiseerd, maar worden burgers tijdens die avonden overschaduwd door bedrijven met commercieel belang. “Voor ingrijpende veranderingen is het belangrijk om bijeenkomsten te organiseren waar alleen burgers zijn.” Perry wil dan ook een ‘burgerraad’ in het leven roepen. “Een groep uit de gemeenschap die je laat meepraten. Hun stem geldt binnen de raad, maar dan kun je van te voren afspreken in welke mate.”

Terugkijken en toekomstmuziek

Perry is trots op de strandrolstoel die de Seniorenpartij in samenwerking met het gehandicaptenplatform en Stichting Welzijnsvoorzieningen Zijpe wist te realiseren. De stoel staat bij strandpaviljoen de Toko in Callantsoog. “Afgelopen twee jaar hebben 180 mensen daar gebruik van kunnen maken.” In maart komt er zelfs een tweede stoel bij in Sint Maartenszee. 

Ook is Perry trots op hoe zijn partij zich met corona staande heeft weten te houden. Zo hebben ze hun achterban altijd kunnen bereiken. De bezoekjes aan verpleeghuizen en andere bijeenkomsten konden de afgelopen jaren in mindere mate doorgaan, toch wist men hen telefonisch altijd te vinden. “Door de telefoon helpen we met alles. Zelfs vragen over QR-codes en vaccineren komen voorbij. Het scheelt ook dat we zelf tijd hebben omdat de meesten van ons met pensioen zijn.”

De Seniorenpartij heeft vier zetels in de raad. “We willen op z’n minst consolideren, maar we hopen op meer zetels. Qua verhoudingen zou dat ook goed zijn in de raad.” Perry doelt op het CDA, dat met 10 zetels in de raad vaak de overhand heeft. “Er hoeft maar weinig te gebeuren en het gaat door.” Als de verhoudingen dit jaar anders zijn wil de partij ook graag in de coalitie. Al zal Perry dit jaar de fractie niet meer leiden. “Ik wil lijsttrekker zijn maar als de partij staat wil ik geen fractievoorzitter meer zijn. Je moet het overgeven aan jongeren. Aan jongere ouderen dan,” grapt de senior. 

Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. RaraAvis
    RaraAvis zegt:

    Een zeker opportunisme spreekt uit het verhaal van deze fractieleider op nr. 1, die als hij gekozen is geen fractieleider meer wil zijn! Voor wie kiest de kiezer dan? Hij vindt het CDA teveel invloed hebben en is zelf met het CDA sopje overgoten, anders zet je je niet zo lang in voor die partij tot 2012. Vaak zie je dat als ze te laag op de kieslijst komen voor zichzelf beginnen. Zo ook dhr. Vriend? Een partij ook voor afvalligen van de VVD zoals dhr. Groot.
    En dan nog enige onzin: lokale partijen kunnen hun eigen koers varen. Dat doen alle partijen voor zover de gemeente op die gebieden autonoom is. Een nadeel is dat een lokale partij de invloed op hogere bestuursorganen mist zoals op een provinciale staten. Je inzetten voor een hogere AOW of een koppeling met het minimumloon? Door een boze brief te schrijven?

Reacties zijn gesloten.