Portret: Lars Dignum | JessLokaal

 “Ik snap jongeren, maar de mentaliteit van ouderen begrijp ik ook.”

Over het algemeen beginnen millennials vaak laat aan hun carrière. Ze willen eerst nog in het buitenland studeren, een extra stage lopen en de wereld met een grote rugzak op ontdekken. Lars leerde in die tijd een andere wereld kennen: de politieke wereld in de gemeente Schagen, waarin hij stapje voor stapje meer verzeild raakte en ondertussen niet meer weg te denken is. 

Ondanks zijn leeftijd is Lars geen broekie in de politiek. De kersverse lijsttrekker van JessLokaal is al acht jaar actief als gemeenteraadslid. Toch was hij afgelopen termijn nog steeds de jongste in de raad en tevens is hij de jongste lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. 

Tijd is kostbaar voor Lars. Hij werkt in Alkmaar bij zorginstelling Kopzorg als teamcoördinator van een woonafdeling en begeleid mensen met autisme bij het vinden van een woning. Voor de politiek houdt hij twee à drie  avonden in de week vrij en op vrijdagmiddag is er nog een fractie-overleg. “Mijn vriendin zegt wel eens tegen anderen: Lars trekt nu een sprintje. Hij wil straks nog wel een keer rustig aan doen en tijd hebben voor kinderen maar eerst wil hij nog allemaal andere dingen doen.”

Politiek 

Acht jaar geleden werd Lars zijn politieke interesse gewekt. Niet door lovende verhalen over politieke kopstukken maar verrassend genoeg juist door negatieve gesprekken over ambtenaren en beleid. “Er was geen verjaardag waar volwassenen niet negatief spraken over de politiek. Ik dacht toen, wat zit daar dan achter? Wat voor mensen zitten daar dan? Snappen ze echt niet hoe het werkt, of speelt er wat anders?” Vanuit die interesse raakte hij politiek betrokken in de gemeente. 

Lars leert de overheidsinstantie en de mensen die er werken steeds beter kennen: ambtenaren blijken niet zulke nietsnutten te zijn als men op verjaardagen denkt. “Je moet echt veel kennis hebben over veel verschillende zaken, maar doordat een ambtenaar een slecht imago heeft is het verleidelijker voor een specialist om in de commerciële sector te gaan werken.”

Toch weerhield het Lars niet om zelf de uitdaging aan te gaan. Hij woonde veel vergaderingen bij en klom omhoog op de politieke ladder: begon als actief partijlid, werd commissielid en vervolgens  raadslid. Daarbij kwam zijn studie psychologie goed van pas: “Het gaat echt om mensenwerk.”

De keuze voor JessLokaal was snel gemaakt. Nog voordat hij mocht stemmen voelde hij zich het meest betrokken bij Harenkarspel In Beweging, de partij die later met twee andere partijen JessLokaal vormde. Daarnaast vond hij het belangrijk om bij een partij betrokken te zijn die uitsluitend lokaal is. 

Zo voorkom je, wat hij noemt ‘een frustrerend en merkwaardig verschijnsel’, dat partijen voor hun beeldvorming kunnen gebruiken. “Wat ik een frustrerend en merkwaardig verschijnsel vind is dat kopstukken naar de gemeenten komen als het landelijk goed gaat met een partij, maar dat ze wel  ineens onderscheid maken als het slecht gaat met de partij. Dat vind ik scheef.”

September 2021 werd Lars voorgedragen als lijsttrekker van de partij. Hoewel hij het een eer vindt en hij graag de kar trekt, is trots volgens hem niet het juiste woord. “Ik heb niet het idee van kijk mij nou, ik heb juist het idee dat het nu pas begint.” 

Dat Lars een millennial is betekent overigens niet dat hij zich alleen voor de belangen van jongeren gaat inzetten. Hij wil problemen aanpakken die breed in de gemeente spelen, zoals de woningcrisis. “De woningcrisis raakt ook mensen van middelbare leeftijd: mensen die scheiden, of ouderen die willen verhuizen. Het is geen jongerenprobleem.” Een ander punt waar JessLokaal op wil inzetten is het onderhoud van de publieke ruimte in de gemeente Schagen. “Het onderhoud van stoepen en openbaar groen is ondermaats. Dat moet beter en sneller.” Daarbij wil de partij de focus leggen op onderhoud en minder op reconstructies, zoals dat nu gebeurt. “Doe minder reconstructies, dan kan je meer doen.”

Ook al is Lars de jongste, hij denkt dat hij ook oudere generaties goed snapt. Dat komt door zijn Westfriese mentaliteit. “Ik denk dat sommige ouderen denken: jongeren zitten te zeuren dat ze geen huis kunnen kopen, maar toen ik jong was had ik al jaren gewerkt, ging ik nooit op vakantie en kon ik net een huis kopen.” Lars geeft aan dat hij door zijn Westfriese mentaliteit nuchter is en weet wat werken is. “Ik heb bijvoorbeeld ook negen jaar lang kranten rondgebracht.” Daarom zit hij er voor zijn gevoel tussenin. “Ik snap de jongeren, maar de mentaliteit van de ouderen begrijp ik ook.”

Terugkijken en toekomstmuziek 

Lars is trots op de actieve club binnen de partij. “Zowel inhoudelijk als campagnetechnisch staat het goed.” Hij wilde een helder verkiezingsprogramma met daarin duidelijke doelen voor de aankomende vier jaar. Dat is volgens hem gelukt: “We geven meer achtergrondinformatie met bullets in het programma. Als we dan weer in de coalitie belanden kunnen burgers ons ook testen: dit hebben jullie goed gedaan en dit minder.” Dat vindt Lars belangrijk. Het vragen van feedback is dan ook een typerende millennial-eigenschap waarin hij zichzelf erg herkent. “Ik vraag constant feedback om mezelf en de dingen die ik doe te verbeteren.” Lars gaat dan ook graag met zoveel mogelijk mensen het gesprek aan: bij de gemeente, in de dorpen maar misschien wel het liefst in de kroeg onder het genot van een biertje. Als hij tijd heeft dan

Voorspellen heeft wat hem betreft geen zin: “Een partij zal altijd hoger inzetten dan het nu staat. Wij draaien de campagne en hopen dat het aanslaat bij kiezers”, zegt de nuchtere millenial. 

Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):