Politie waarschuwt voor oplichters

NOORD-HOLLAND – De politie waarschuwt inwoners van Noord-Holland voor oplichters die zich voordoen als medewerkers van de bank. 

De afgelopen week zijn al 21 aangiften bij de politie binnengekomen. In sommige gevallen zijn de gedupeerden voor meer dan € 50.000,- opgelicht. 

De dader doet zich voor als medewerker van een bank en kan een man of vrouw zijn. Hij of zij is zeer overtuigend. De nep-bankmedewerker verklaart aan de slachtoffers dat men geconstateerd heeft dat criminelen geld van hun bankrekening hadden willen overboeken naar een andere rekening. 

De gedupeerden wordt gevraagd hun bankpas af te geven en hun pincode in te spreken. In andere gevallen wordt gevraagd een programma op de computer te installeren of om geld veilig te stellen door het over te boeken naar een andere rekening. 

Daders zijn innovatief. Zij bedenken iedere keer weer nieuwe manieren om mensen op te lichten. De politie adviseert om in voorkomende gevallen direct op te hangen en nooit een bankpas of pincode af te geven. 

Mocht al u hebben afgesproken dat de koerier uw bankpas komt ophalen, bel dan meteen 112. De politie kan dan snel handelen. 

Ook verzoekt de politie om vooral aangifte te doen als u bent opgelicht. Dat kan door te bellen naar 0900 – 88 44 of via www.politie.nl/onderwerpen/bankhelpdeskfraude-spoofing.html

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel