Plein Schagen wordt ´Tanja Groenplein´

SCHAGEN – Het parkeerterrein achter de Gedempte Gracht in Schagen heet vanaf 1 mei het ´Tanja Groenplein´. Dat heeft het Schager college besloten.

Aan het plein worden nieuwe appartementen gebouwd. Er zijn ook al bestaande adressen die voor postbezorgers moeilijk vindbaar zijn. Daarom werd naar een eigen straatnaam gezocht.

Naast het hernoemen van het plein, plaatst de gemeente binnenkort ook een gedenkteken als herdenking aan zowel Tanja Groen als Peter R. de Vries. Bij dat gedenkteken komt een QR-code waarmee bezoekers de reden van dit teken kunnen lezen.

Tanja Groen groeide op in de stad Schagen. Zij was nog maar net twee weken in Limburg om aan de universiteit Gezondheidswetenschappen te studeren. In de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 raakte de toen 18-jarige studente vermist in Limburg. Na een feestje bij studentenvereniging Circumflex pakte ze haar fiets en ze reed in de duisternis in richting het Vrijthof in Maastricht. Daar kwam ze nooit aan.

Peter R. de Vries

In een ultieme poging om Tanja na bijna 30 jaar terug te brengen naar haar familie, richtte Peter R. de Vries op 23 juni 2021 – de geboortedag van Tanja – Stichting de Gouden Tip op. Een beloning van 1 miljoen euro werd uitgeloofd voor ‘de gouden tip’ die zou leiden naar Tanja.

Op maandag 5 juli 2021 was Peter R. de Vries in Pand Raak in Schagen om aan ondernemers en beleidsmakers te vragen bij te dragen aan Stichting De Gouden Tip. De dag erna op dinsdag 6 juli 2021, werd Peter R. de Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed 9 dagen later.

Ondanks dat er na zijn overlijden honderden tips zijn binnengekomen, zat de gouden tip er niet bij. Tot op de dag van vandaag is Tanja niet teruggevonden. Een coldcase-team is nog steeds bezig tips te onderzoeken.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
6 antwoorden
 1. Tineke
  Tineke zegt:

  Als oud schagenees vind het plekje tegenover het gemeentehuis met veel groen en bomen veel mooier .

 2. Danny
  Danny zegt:

  Waarom niet tegen over het gemeentehuis, dat is mooi groen dat is pas mooi groen en met bomen, waarom zo n dood parkeer plaats dat is geen plantsoen

 3. Frits
  Frits zegt:

  Waarom niet een beeld op de Laan? Dit is een gribus plek. Zij verdient beter.

 4. Angela
  Angela zegt:

  Wat een ontzettend mooi eerbetoon aan Tanja en Peter die zo lang zijn best deed om voor haar ouders en anderen die Tanja lief hadden haar te vinden en “thuis” te brengen. Ik hoop ook oprecht dat er na dit mooie gebaar ook positief nieuws van het NFI komt en er een einde komt aan de jarenlange kwelling en vraag waar is Tanja. Ook ik ben diep geroerd. Gemeente en college bedankt voor het plein en het toekomstige gedenkteken….

Reacties zijn gesloten.