Plan ondernemers Schagen ‘Hoge nood-app’

SCHAGEN – Met een creatief idee voor een ‘Hoge Nood-app’ pleit de Ondernemers Federatie Schagen voor een openbaar toilet in Sint Maartenszee. Het liefst zouden de ondernemers zelf een deel van het geld van de toeristenbelasting beheren en besteden om het plan uit te voeren.

Op een mooie zomerdag besluit men een rondje te gaan fietsen door de prachtige Noordkop. De route gaat langs de kust en ter hoogte van Sint Maartenszee lonkt het water. Men besluit een pauze in te lassen en het strand op te zoeken. Voordat de bezoeker gaat pootjebaden is er echter nood. Hoge nood. In de nabije omgeving is er alleen geen toilet te bekennen. Wat nu? De duinen in terwijl dit verboden is? Stiekem de behoefte in de zee doen? Of toch die bosjes in om het plasje te plegen?

Dit tafereel ziet Matty Dekker regelmatig in Sint Maartenszee. Mensen die vertwijfeld om zich heen kijken om vervolgens te besluiten toch die bosjes maar op te zoeken aan de rand van het grote openbare parkeerterrein. Maar ze bellen ook wel aan, bij de aanwonenden, of ze stappen enigszins gegeneerd het vakantiehuizen verhuurbureau binnen.

Hoe anders komt Matty, actief in de sector Recreatie & Toerisme van de Ondernemers Vereniging Schagen, dit zelf op vakantie in Frankrijk of Spanje tegen. Aan de kust is het niet meer dan normaal dat er toilethokjes staan die keurig schoon worden gehouden. Vaak staat er een mooi bankje voor en vaak is er zelfs nog een douche. Wat een weelde.

En vooral: wat een gastvrijheid. Want naast de onhygiënische situaties die er ontstaan, gaat het toch vooral om het feit dat de bezoekers zich welkom voelen in de gemeente? Dat zij service ervaren in een goed georganiseerde gemeente? Dat zij onbezorgd op bezoek kunnen komen, zonder dat ze zich ook maar ergens druk over hoeven te maken?

De toeristische sector is binnen de gemeente Schagen de grootste sector. Ze vraagt zich af: hoe kan het dan toch dat iets relatief eenvoudigs als openbare toiletvoorzieningen er op veel plekken nog niet zijn? Kosten? Wat kost om alle behoeftes die nu in de bosjes en duinen worden gedaan op te ruimen? Of gaat men ook mensenpoepzakjes ophangen in plaats van hondenpoepzakjes? Wil de gemeente Schagen dat de toeristen en dagjesmensen in groten getale blijven komen, dan is het hoog tijd voor actie, bepleit ze.

Matty stelt voor dat wanneer iemand in Schagen te gast is, zeker als betaler van toeristenbelasting, diegene via een ‘Hoge Nood-app’ in elke badplaats binnen Schagen minstens één wc kan vinden, volgens haar een uitstekend idee.

,,Toch? Laten we doen zoals de Fransen of Spanjaarden doen. Laten we ons onderscheiden. Laten we iedereen een warm welkom geven. En vooral een plek om een plas te plegen bij hoge nood. Gemeente Schagen, geef ons, de toeristische sector, goedkeuring en een deel van de opbrengst van de toeristenbelasting. Dan gaan wij direct aan de slag en nemen alles uit handen.” aldus Matty Dekker.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Richard de Graaf is als weekendredacteur actief voor Noordkop Centraal en Regio Noordkop.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
6 antwoorden
 1. Cees Dubbeld
  Cees Dubbeld zegt:

  Al zou de Gemeente maar beginnen met een Dixie of een plaskruis neer te zetten. Matty Dekker veel succes met je pogingen!😉👍

 2. Berend
  Berend zegt:

  Wij nemen alles uit handen, hahaha. Dat zagen wij ook met de vraag voor subsidie voor gratis wifi, als de ondernemers het na een paar jaar zelf moeten betalen stoppen zij ermee.

 3. Henk Dompeling
  Henk Dompeling zegt:

  Ik zie dat Duitsland word genoemt ben je wel eens in Duitsland aan de snelweg geweest, nou dan hoef je echt niet meer

 4. Peter Scholte
  Peter Scholte zegt:

  Zeker een goed idee.
  Maarrr in Nederland hebben we jeugd die dit soort voorzieningen nooit heel kunnen houden.
  In Spanje en bijvoorbeeld duitsland is dat toch iets anders.
  Daar heeft de jeugd op.een een of andere manier iets meer respect voor openbare voorzieningen.

  Opvoeding misschien?

 5. C van Oort
  C van Oort zegt:

  Prima initiatief. Niet alleen in Sint Maartenszee voor toeristen maar ook voor de inwoners die onderweg zijn in elk dorp/stad zou dit een voorziening moeten zijn.

Reacties zijn gesloten.