Pilot elektrisch laden met kabelmat

Vanaf 1 januari 2024 kunnen inwoners van de gemeente Schagen met een vergunning de eigen elektrische auto opladen in de openbare ruimte vanuit huis. Het is in december 2023 al mogelijk om de vergunning bij de gemeente aan te vragen.

Tot 1 november 2024 kunnen inwoners met een vergunning opladen in de openbare ruimte door middel van een kabelmat. In de APV van de gemeente is opgenomen dat het gebruik van de openbare ruimte niet belemmerd mag worden. Met een vergunning kan een uitzondering worden gemaakt hierop. Wethouder Hans Heddes is blij dat deze mogelijkheid nu wordt geboden: “We hebben gekeken naar verschillende toepassingen en een kabelmat is relatief goedkoop voor mensen, snel te regelen en het is veilig. Mensen kunnen er niet over struikelen en ook met een rollator of rolstoel kan je er soepel overheen rijden”. Naast de verplichting om een kabelmat te gebruiken op het trottoir zijn er ook andere gedragsregels en eisen verbonden aan de ontheffing. Deze regels en antwoorden op andere vragen zijn te vinden op de website van de gemeente: https://www.schagen.nl/laden-vanuit-uw-woning.

Het aanvragen van een ontheffing

Inwoners van de gemeente Schagen kunnen een vergunning aanvragen door de volgende gegevens naar laadpalen@schagen.nl te sturen: naam, adres, kopie kentekenbewijs en kopie rijbewijs. Alleen inwoners die niet beschikken over een eigen parkeerplek komen in aanmerking voor een vergunning.

Een proef

De pilot is ontstaan naar aanleiding van een motie in de gemeenteraad, die opriep om een mogelijkheid te bieden voor elektrische laden vanuit huis. Tot nu toe was het beleid namelijk dat dit niet werd toegestaan, vanwege de risico’s en de aansprakelijkheid van de gemeente. Met de pilot komt de mogelijkheid er wel. In het najaar evalueert de gemeente. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoeveel aanvragen er waren, of er klachten waren, of er opgetreden is door handhaving en of er bepaalde aandachtspunten te benoemen zijn door gebruikers of omwonenden. Er wordt daarna een besluit genomen over een eventueel vervolg van deze proef.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 1 december 2023
Categorie: Gemeentenieuws
Aantal views: 309
Avatar foto
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):