Open Monumentendag op 9 september

Zaterdag 9 september is het een speciale dag: de jaarlijkse Open Monumentendag. Deze editie heeft een sportief karakter. Er zijn namelijk 4 fietsroutes en een wandelroute langs de mooie monumenten uitgezet. Bij iedere route past een puzzeltocht waarmee leuke prijzen te winnen zijn. Onder de goede inzenders worden 5 restaurantbonnen verloot. Het Monumentendagcomité wenst iedereen alvast een mooie en sportieve Open Monumentendag. 

Waar in het verleden vooral in de stad Schagen monumentale panden in de schijnwerpers stonden, gaan de routes nu met spannende maar vooral ook uitdagende fiets- en wandeltochten de hele gemeente door. Wethouder Simco Kruijer is hierover alvast zeer enthousiast. 

De gemeente Schagen kent een lange geschiedenis. Een van de oudste monumenten dateert uit de 14de eeuw en een van de jongste uit de 20ste eeuw. De meeste monumenten zijn voorzien van een tekstbordje waarop staat wanneer het gebouwd is en waarom het zo bijzonder is. 

Fiets- en wandeltochten

Aan de hand van deze monumenten komt iedereen die fietst of loopt, veel te weten over de geschiedenis van het dorp of stad. Ze laten zien hoe we vroeger leefden. De overheid beschermt monumenten om er voor te zorgen dat deze stukken tastbaar verleden, niet verloren gaan. Tijdens de Monumentendag is er extra aandacht voor deze pareltjes uit onze geschiedenis.

Een speciale webapp

Het Monumentendagcomité heeft voor deze dag een unieke webapp ontwikkeld. Hier staan alle routes inclusief puzzeltochten in vermeld. Ga naar www.monumentenschagen.nl voor interessante weetjes over de monumenten en voor de extra activiteiten die op die dag plaatsvinden. De webapp hoeft niet geïnstalleerd te worden vanuit een app store, er is alleen toegang tot internet nodig.

Samen genieten

Diverse monumenten zijn niet alleen van buiten maar óók van binnen te bezichtigen, waarbij er bij een aantal de inwendige mens niet wordt vergeten. Er kan gegeten en gedronken worden. Deelname aan de fiets- of wandeltochten is gratis en is de aanzet voor een onvergetelijke en leerzame dag voor het hele gezin.


Publicatiedatum: 5 september 2023
Categorie: Gemeentenieuws
Aantal views: 108
Avatar foto
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.Reageer op dit artikel