Op zoek naar een huisarts

Ben je op zoek naar een nieuwe of andere huisarts, dan kan dit een aantal verschillende redenen hebben. Wat je vaak ziet, is dat mensen die verhuizen verder dan een straal van 10 kilometer, de keuze maken om te switchen van huisarts. Niet alleen is het voor zichzelf een stuk prettiger, maar kan het ook zijn dat de huidige huisarts gezien de afstand niet op huisbezoek komt. Iets wat in bepaalde situaties natuurlijk wel prettig is. Omdat het vinden van een andere huisarts af en toe best wat voeten in aarde kan hebben, hebben we een aantal praktische tips om rekening mee te houden. Vooral wanneer je wat ouder bent en ook je gezondheid niet meer op het level is zoals toen je 25 was, is het extra van belang te kiezen voor de juiste praktijk.

Breng je verwachtingen in kaart

Een belangrijke eerste stap bij het vinden van een andere huisarts, is door je eigen verwachtingen in kaart te brengen. Uiteraard is het stellen van de juiste diagnose en het voorschrijven van de juiste geneesmiddelen een absolute pre. Toch zijn er ook hierin de nodige verschillen. De voornaamste verschillen zitten hem in de manier waarop dit wordt gedaan. Waar de ene huisarts het fijn vindt om er een heel verhaal van te maken, zijn er ook huisartsen die direct ‘to the point’ komen. Ook is het goed te weten hoe een huisarts met de nazorg omgaat. De ene huisarts vindt het prettig om je na een bepaalde behandeling meermaals voor controle fysiek te zien, terwijl een ander het voldoende vindt om even te bellen. Daarnaast zijn er nog allerlei andere praktische zaken die ook van belang zijn. Welke dit zijn, bespreken we hieronder.

Spreekuur op afspraak?

Voor veel mensen is het belangrijk om te weten of ze daadwerkelijk een afspraak moeten maken voor een consult bij de huisarts of dat er een inloopspreekuur is. Nu is een inloopspreekuur natuurlijk ideaal voor wanneer je direct bij de huisarts terecht wilt, maar kan dit ook planningstechnisch voor de nodige uitdagingen zorgen. Stel dat je een belangrijke afspraak hebt en het is druk, dan kan het zomaar zijn dat je even moet wachten. Heeft de huisarts alleen de mogelijkheid tot het maken van een afspraak, dan weet je in ieder geval zeker wanneer je aan de beurt bent. Ook dit kan uitlopen, maar die kans is wel een stuk kleiner.

Apotheek in de buurt?

Vooral wanneer je wat ouder bent, is de kans groot dat je steeds meer medicatie krijgt voorgeschreven. Hoe fijn is het dan dat je direct na je afspraak met het recept door kunt naar de apotheek? Wanneer je wat slechter te been bent, is het niet fijn om eerst naar de andere kant van de stad te moeten rijden, zodat je vervolgens daar je recept kunt ophalen. Gelukkig zijn er steeds meer steden waarbij dit allemaal onder één dak zit. Zo kun je na je bezoek aan de Huisarts bussum eenvoudig doorlopen naar de apotheek, zodat je je recept direct mee naar huis kunt nemen.

Breng de mogelijkheden in kaart

Nadat je voor jezelf de wensen en eventuele eisen op een rijtje hebt gezet, is het ook belangrijk de verschillende mogelijkheden in kaart te brengen. Wanneer je woont in een wat kleiner dorp, dan is de kans vrij groot dat de mogelijkheden beperkt zijn. Woon je wat groter, dan heb je vaak keuze uit meerdere huisartsen. Om te kunnen achterhalen welke huisartsen er bij jou in de buurt zitten, is het aan te raden om je zorgverzekeraar te raadplegen. Zij kunnen je namelijk precies vertellen welke huisartsen er bij jouw in de buurt zitten. Uiteraard kun je ook zelf op onderzoek uitgaan en hiervoor het internet gebruiken.

Plan een kennismakingsgesprek

Het is geen vanzelfsprekendheid dat je zomaar een huisarts kiest. Deze persoon krijgt toch toegang tot je volledige medische dossier en zul je ook moeten behandelen indien nodig. Des te belangrijker is het dus dat je een goed gevoel hebt bij je eventueel nieuwe huisarts. Het is dan dus ook zeker aan te raden om eerst een kennismakingsgesprek te plannen. Tijdens dit gesprek kun je vragen stellen, maar kun je ook kijken of je het juiste gevoel bij deze persoon hebt. Nadat je het gesprek hebt gehad, is het aan jezelf om te bepalen of je je uiteindelijk bij deze huisarts inschrijft ja of nee. Goed om te weten is wel, dat het vooral belangrijk is om je gevoel te volgen. Gemak is natuurlijk ook belangrijk, maar de juiste zorg en het goede gevoel overstijgt dit natuurlijk allemaal.

(Foto: Unplash/Daniel Sone)

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: