Onrust om openingstijden winkels Schagen

SCHAGEN – Er is flinke onrust onder ondernemers in het centrum van Schagen over de openingstijden van de winkels. 

Directe aanleiding is een mededeling van het Makado Centrum aan de winkeliers in dat winkelcentrum dat vanaf 1 februari volgend jaar nieuwe openingstijden gaan gelden. De winkels zijn dan maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 18.00 uur open. Eens per maand is er een koopweekend waarbij de winkels ook vrijdagavond en zondag open zijn. De andere koopavonden vervallen.

Donderdag meldde het Noordhollands Dagblad dat het Makado Centrum het besluit had genomen zonder de winkeliers in de rest van het centrum erbij te betrekken. Willem Jan Stam, voorzitter van de Winkeliersvereniging Schagen, meldt in een reactie: “Wij hebben in principe niets te maken met dat besluit. Als zij op zaterdag tot zes uur open zijn, gaan wij dat niet op de voet volgen”.

Ook een aantal ondernemers in het Makado Centrum is niet blij met de verandering. Gerard Tesselaar van Bistro Smul meldt in het Noordhollands Dagblad: “Maandagochtend open is voor niemand handig”. Ook vindt Tesselaar het niet handig dat de winkels op de andere dagen pas om 9.30 uur open gaan, omdat daarmee ouders die hun kinderen naar school brengen niet direct naar de stad kunnen om te winkelen.

Volgens Henk van Zanten, voorzitter van de ondernemersvereniging in het Makado Centrum, duurt de discussie rond de openingstijden al veel te lang. “Op een gegeven ogenblik is iedereen het praten zat. Dan moet er een besluit komen en dat besluit is er nu”, vertelt hij. Volgens Van Zanten is het belangrijk om in het hele centrum gelijke openingstijden te hebben om iets te doen tegen het teruglopend aantal klanten.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
5 antwoorden
  1. Sander
    Sander zegt:

    Het is vaak fijn om nog even op een vrijdag avond of doordeweeks om 9 uur in de ochtend alvast naar de winkel te kunnen. Dit nodigt niet meer klanten uit om naar Schagen te komen om te winkelen met al deze beperkingen. Daarnaast is het ook nog eens schandalig dat het Makado de marktkraampjes op een zaterdag het liefst ook weg wilt hebben. Naar mijn mening mag het niet zo zijn dat de eigenaar van het winkelcentrum zoveel invloed heeft op de openingstijden in de gemeente. Dit beperkt veel ondernemers in hun bedrijfsvoering. Het zou de raad sieren als hier actie op werd ondernomen.

  2. R.I.Schram
    R.I.Schram zegt:

    Voor ah en lidl is 9:30 uur heel erg laat.en 18:00uur dicht. Dan kan je na 18:00 uur geen boodschappen meer doen.

Reacties zijn gesloten.