Oekraïners mogen in vakantiehuisjes wonen

Naast de bouw van 300 woningen heeft het gemeentebestuur van Schagen besloten om aan mensen uit Oekraïne toe te staan dat zij vakantiehuisjes, appartementen, stacaravans of mantelzorgwoningen mogen bewonen. Ook als de regelgeving dit in feite niet toestaat. De ontheffing voor vluchtelingen uit Oekraïne geldt tot 31 december 2023 of zoveel korter als nodig.

Vakantiehuisjes, appartementen of stacaravans

Het besluit over huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne heeft het college op 5 april genomen. Het houdt in dat de bewoning van vakantiehuisjes, (vakantie)appartementen of stacaravans door Oekraïense vluchtelingen is toegestaan. Ook als dat in strijd is met planologische regelgeving. Deze uitzondering geldt niet voor andere mensen. Wie niet uit Oekraïne is gevlucht en illegaal (in strijd met planologische regelgeving) een vakantiehuisje, (vakantie)appartement, stacaravans of mantelzorgwoning bewoont, kan nog steeds rekenen op juridische handhaving. Dit omdat het leven in Nederland en ook de regelgeving niet verandert. Alleen voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt tijdelijk een uitzondering gemaakt.

Mantelzorgwoningen

Daarnaast verleent de gemeente medewerking aan het tijdelijk huisvesten van Oekraïense vluchtelingen in een bestaande woonruimte bij een woning of het tijdelijk plaatsen van een wooneenheid op het perceel van een woning. Deze woningen kunnen net als nu ook mantelzorgwoningen voor 10 jaar worden vergund. Zolang de oorlog in Oekraïne om opvang vraagt worden deze woningen ingezet voor deze groep. Daarna mag er ook regulier gehuisvest worden.

Ook de 300 nieuw te bouwen prefab-woningen voor Oekraïners kunnen later worden ingezet voor starters en andere woningzoekenden. Het gemeentebestuur van Schagen beseft dat er een woningtekort is, ook in onze regio. Voor dit woningtekort kijkt het college al langer naar het mogelijk maken van een transformatie van recreatieparken. Vooral verouderde parken kunnen profiteren van een upgrade voor permanente bewoning.

Delen is leuk
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: