Nieuwe paal herdenkt bemanning bommenwerpers

WIERINGERMEER – Twee nieuwe herdenkingspalen voor neergestorte bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog zijn zaterdag onthuld in de Wieringermeer.

De eerste herdenkingspaal aan de Zuiderdijkweg is ter ere van de bemanning van een Britse bommenwerper die in april 1943 neerstortte in het IJsselmeer. De tweede herdenkingspaal herinnert aan een neergeschoten Canadese Wellington-bommenwerper die in maart 1943 neerkwam bij de Westfriesedijk tussen Aartswoud en Lambertschaag.

Voor beide onthullingen was grote belangstelling, ook vanuit het buitenland. De Canadese ambassade was vertegenwoordigd door Sgt. Nicole Mitchell. Het Verenigd Koninkrijk had Ms. Kate Burrows afgevaardigd. Burgemeester Rian van Dam was er namens de gemeente Hollands Kroon. Negen veteranen waren in de Wieringermeer ook van de partij. Er werden kransen en bloemen gelegd namens de gemeente Hollands Kroon, de ambassades en het Historisch Genootschap Wieringermeer.

Bij de crash in het IJsselmeer van de Britse Mosquito-bommenwerper kwamen beide bemanningsleden om het leven. De vijfkoppige Canadese bemanning van de Wellington-bommenwerper overleefde een parachutesprong uit het brandende toestel, maar werden uiteindelijk allemaal krijgsgevangen gemaakt.

In haar speech vertelde Sgt. Mitchell onder de indruk te zijn van de manier waarop in Nederland de Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. In Canada kennen ze dit niet, temeer omdat Canada nooit bezet is geweest.

Na de onthullingen volgden nog een kranslegging en het spelen van de volksliederen en de last post.

(foto’s: SHHK)

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
André Bakker is fulltime verslaggever/redacteur bij Noordkop Centraal. Iets delen met André? Stuur een mail naar andre.bakker@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):