NIEUW GEBOUW ECN

Het ECN in Petten heeft haar Algemeen Laboratorium laten ombouwen tot een van de meest energiezuinige gebouwen van Nederland.

In het concept speelt isolatie een belangrijke rol. Door de compacte vorm ontstaat er een gunstige verhouding tussen het volume en het oppervlak. Door het beperkte glasoppervlak gaat er weinig warmte verloren. Ook bezit het gebouw een lichthof, dat ervoor zorgt dat er maximaal daglicht toe kan treden.

Elke verdieping wordt apart voorzien van frisse lucht. Dit maakt dat de atmosfeer zowel ’s zomers als ’s winters even aangenaam blijft.

Het gebouw gaat niet alleen zuinig met energie om, maar wekt een deel van haar energie zelf op. Van de benodigde stroom wordt 15 % opgewekt met zonnepanelen van Nuon. Door de combinatie van koelmachines, verwarming en warmteopslag wordt de CO2-uitstoot drastisch verminderd.


Publicatiedatum: 6 juli 2001
Categorie: Archief
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: