Molenhuijs Waarland krijgt bodemschat

WAARLAND – Het Molenhuis Waarland is sinds zondag verrijkt met een bijzondere bodemschat uit 1766.

Het gaat om een wapenbord uit deze periode, gemaakt door de befaamde Makkumse plateelbakkerij Tichelaar. Het door schilder Gatse Sytses gecreëerde ‘gelegenheidswerk’ stelt een wapen voor dat niet direct aan een familie of officiële gebeurtenis te koppelen is.

Mogelijk was het een geschenk voor een bruiloft of jubileum. Het wapenbord is gemaakt van ‘majolica’, een oude en internationale aardewerktechniek uit de 18e eeuw. Majolica is een zeer broze en vrij zacht gebakken aardewerk. Het mag dan ook een wonder heten dat het bord tijdens restauratiewerkzaamheden aan een stolpboerderij aan de Slootgaardweg in Waarland in zo’n goede conditie naar boven kwam.

Hoe het wapenbord daar ooit terecht is gekomen is niet helemaal duidelijk. Feit is dat het vanaf nu in het Molenhuijs te bewonderen is.

“Het is een mazzeltje dat de eigenaresse van het bord, Karin Gravensteijn uit Bergen, het Molenhuijs een warm hart toe draagt. Ze schenkt het wapenbord aan ons mooie museum, en wij nemen dit natuurlijk in alle dankbaarheid aan. We hebben deze bijzondere vondst in een vitrine omringd met nog een aantal mooie historische objecten. Dat verdient zo’n waardevolle gift meer dan’, vertelt een dolenthousiaste museumcurator Piet Kleverlaan.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):