Middeleeuws mysterie op Wieringen

WIERINGEN – Bij opgravingen in het buurtschap Vatrop op Wieringen zijn afgelopen weekend  bijzondere archeologische vondsten gedaan, waaronder een schedel. 

Op de hoogste locatie van het oostelijk deel van het voormalige eiland was de oude bebouwing gesloopt om plaats te maken voor een moderne gezinswoning. Omdat er nog nooit systematisch was opgegraven, viel vooraf ook lastig te zeggen wat kon worden verwacht.

Er zijn onder andere resten gevonden van palen van middeleeuwse of oudere gebouwen. Ook is een stuk middeleeuwse akker en mogelijk een verploegde lemen vloer van een huis gevonden. 

De meest onverwachte vondst kwam echter op het eind van de dag. Bij het uitgraven van een van de middeleeuwse kuilen werd onderin een deel van een menselijke schedel van een kind gevonden. 

Mogelijk gaat het om een voorchristelijk kindergraf of een offer in de vorm van een jong mens. “Misschien is dit mysterie wel een nog onbekend heidens ritueel”, schrijven de archeologen. 

De opgraving is uitgevoerd door de landelijke vereniging van amateurarcheologen in samenwerking met beroepsarcheologen. Over enige tijd verschijnt een verslag.

(Foto’s: Gemeente Hollands Kroon)

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: