Mentale gezondheid jongeren verbeterd

SCHAGEN – Uit een onderzoek van GGD Hollands Noorden onder ruim 5.000 jongeren blijkt dat het na een flinke dip in coronatijd eindelijk wat beter gaat met de mentale gezondheid.

Alhoewel de uitslag van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen een positiever beeld laat zien dan tijdens corona (toen sprak de helft van de ondervraagden over psychische problemen), heeft nog steeds ruim 1 op de 3 jongvolwassenen klachten. Bijna een kwart van de jongvolwassenen had afgelopen jaar één of meerdere psychische aandoeningen, zoals een depressie, een angststoornis, een burn-out of een eetstoornis. Zeventien procent van de jongvolwassenen is het afgelopen jaar behandeld voor psychische klachten door een professional zoals huisarts, psycholoog of psychiater.

Opvallend is de toename in drugsgebruik. Tijdens de coronaperiode daalde het percentage, maar sinds 2022 is het gebruik van drugs weer gestegen. In 2022 gebruikte tien procent van de jongvolwassenen in de afgelopen maand drugs, in 2023 was dit gestegen tot dertien procent.

De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen vormen de basis voor het adviseren en ondersteunen van lokale en regionale beleidsmakers.

Avatar foto
Jordy is als verslaggever/redacteur actief op de redactie van Noordkop Centraal. Jordy bereiken? jordy.kuys@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):