Maarten wil een betere wereld

Enige tijd geleden had ik een gesprek met Texelaar Maarten Dijksen. Maarten wilde graag zitting nemen in de Provinciale Staten. Hij zei toen: ‘Ik ben geen politicus maar een volksvertegenwoordiger. Ik wil de mening van mijn kiezers vertegenwoordigen. Rutte en Kaag, dat zijn politici. Ik vertel gewoon mijn verhaal.’ Maarten was van plan om de belangen van zijn kiezers in Haarlem te vertegenwoordigen maar helaas is dat hem niet gelukt. De SP moest één zetel inleveren.

De geboren en getogen 27-jarige Texelaar heeft na een voortijdig afgebroken VWO/Havo opleiding een koksopleiding gedaan en ging werken in de Horeca. Hij kreeg tijdens de Corona periode echter een burn-out. Het werk werd hem allemaal teveel. Omdat mensen niet in het buitenland op vakantie mochten gaan werd Texel overspoeld door toeristen. Het veroorzaakte bij hem veel stress en tenslotte een burn-out.

Hij vond het dan ook tijd om het over een andere boeg te gooien en vroeg zich af wat hij kon doen om de wereld een beetje leefbaarder te maken. Zo kwam hij op het idee alle Texelse politieke partijen een mailtje te sturen waarin hij zijn ideale wereldbeeld schetste en zijn ideeën beschreef. Hij verwachtte van alle partijen een reactie te krijgen maar kwam bedrogen uit. Slechts enkele partijen namen de moeite om een mailtje terug te sturen.

De PVV nodigde hem uit om te ‘solliciteren’, maar de denkbeelden van die partij spraken hem niet erg aan. Vooral de houding tegenover asielzoekers is voor Maarten onaanvaardbaar. De PVV en FVD ziet hij als neoliberale partijen. ‘Ze doen alsof ze er voor de burger zijn, maar intussen zitten ze er voor hun eigen portemonnee.’ GroenLinks stuurde een summiere reactie, maar die partij viel voor Maarten meteen af omdat ze een grote windmolen op Texel willen toestaan. Hij is fel tegen zo’n windmolen, ook al omdat zijn vader vogelaar is. Van de meeste partijen kreeg hij geen antwoord.

De reactie van de SP paste echter precies in zijn straatje en na het bezoeken van enkele bijeenkomsten nam hij zitting in een werkgroep die de komst van een SP afdeling op Texel voorbereidt. Daar doet hij zijn uiterste best voor en voelt zich bij die inspanningen vaak de voortrekker. De werkgroep bestaat uit drie tot vier leden en de Texelse SP heeft 41 leden. In 2026 wil de Texelse SP meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien neemt hij dan wel zitting in de gemeenteraad.

Het grootste maatschappelijke probleem is volgens Maarten het kapitalisme. Op Texel ziet hij bijvoorbeeld dat veel kleine ondernemers in de Horeca of -campingeigenaars worden uitgekocht door grote bedrijven. Volgens hem past kleinschaligheid beter op Texel. Het zomerse massatoerisme op het eiland is ‘niet meer leuk voor de Texelaars’. Bovendien is er net als in heel Nederland een groot woningtekort en wonen veel jongeren noodgedwongen nog steeds bij hun ouders.

Lilian Marijnissen is zijn grote voorbeeld. Hij heeft groot respect voor de wijze waarop zij met de media omgaat. Ook noemt hij Martin Luther King als iemand waar hij grote bewondering voor heeft. Als Maarten naar zijn speeches luistert krijgt hij een kick. Het was een man die de anti-apartheid op geweldloze manier bestreed, iets wat hem uiteindelijk zijn leven kostte. Maarten houdt wat dat betreft ook niet zijn mond en is niet bang zijn standpunten te verkondigen.

Zijn ideale maatschappij heeft alle basisvoorzieningen zoals OV, de Zorg en de energie in eigen beheer. Dus moet de marktwerking en de privatisering van zulke bedrijven zoveel mogelijk verdwijnen. Kortom, hij streeft naar een democratischer samenleving. De markt ziet hij als een vorm van dictatuur maar hoe hij die terug kan dringen weet hij nog niet. ‘Het lijkt normaal om altijd maar meer winst te willen of te moeten maken. Het kapitalistische stelsel lijkt normaal te zijn geworden,’ meent hij.

De kernwaarden van de SP onderschrijft hij van harte: gelijkwaardigheid, solidariteit en menselijkheid staan bij hem hoog in het vaandel. Bovendien heeft hij pacifistische denkbeelden.
Naast zijn inspanningen voor de SP op Texel volgt hij een studie tot cybersecurity-specialist, een beroep met toekomst. Nu Maarten geen zetel in de Provinciale Staten heeft veroverd heeft hij er alle tijd voor…


Publicatiedatum: 28 maart 2023
Tags:

Categorie: Column
Aantal views: 215
Avatar foto
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):