Luiers drijven afvalkosten op

BREEZAND – Sinds begin dit jaar geld er een nieuw recycle-tarief in Hollands Kroon. Volgens de gemeente kunnen inwoners daardoor op hun afvalkosten besparen, maar voor Ria en Sjouk lopen de kosten juist op. 

Met de nieuwe regeling wil de gemeente het scheiden van afval stimuleren. Dat doen ze met financiële prikkel. Zo bestaat de afvalstoffenheffing niet meer uit één vast bedrag maar uit twee bedragen: een vast en een variabel tarief. 

Op het variabele deel kunnen inwoners besparen door hun grijze bak minder vaak bij de weg te zetten en dus beter te scheiden. 

Ria en Sjouk zijn incontinent, waardoor zij vier keer per week een grote zak met luierafval weggooien. Hoewel ze de rest van hun afval scheiden blijven ze dus veel betalen. 

De gemeente heeft een regeling voor dit soort gevallen, maar inwoners moeten dan wel kunnen bewijzen dat ze extra afval hebben door medische redenen. 

Daarom moet Ria foto’s maken van de luiers en die opsturen naar de gemeente, maar omdat ze niet weet hoe dat werkt maakt ze geen gebruik van de korting. 

De gemeente gaat over een half jaar evalueren hoe de regeling bevalt, maar als het aan Ria en Sjouk ligt is dat een half jaar te lang. 

(Video: Jesler Bos)

Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: