Liever geen COPD in 2023?

Het nieuwe jaar is weer in zicht en veel Nederlanders willen het in 2023 anders gaan doen dan in dit jaar. Sommigen willen het over een andere boeg gooien en besluiten een carrièreswitch te maken en daarvoor een opleiding te gaan volgen. De overheid heeft voor die mensen 1000 euro aan subsidie klaarliggen. Een mooie kans om volgend jaar aan een alternatieve toekomst te gaan werken.

Anderen vinden dat ze gezonder willen leven en besluiten geen vlees meer te eten. Dat betekent wel dat ze duurder uit zullen zijn. Gezonde voeding blijkt over het algemeen duurder dan ongezonde. Voor vlees geldt namelijk hetzelfde belastingtarief als voor groente. Zullen beleidsmakers in Den Haag het goede voornemen hebben om voor gezond eten geen belasting meer te innen? Bij het kopen van vlees véél belasting betalen en bij het kopen van groente en fruit géén belasting betalen zou de volksgezondheid flink ten goede komen en zou een goed beleidsvoornemen voor 2023 zijn.

Roken is van grote invloed op de volksgezondheid. Veel Nederlanders zijn zich daar terdege van bewust en besluiten vandaag nog met ingang van 1 januari te stoppen met roken, al zijn er wel die het slechts enkele dagen zonder sigaretje kunnen stellen. Het is een feit dat veel rokers longkanker krijgen en eerder sterven. Kortgeleden werd bekend dat arme mensen, die gemiddeld meer roken dan rijke, zo’n 25 jaar korter leven. Niet alleen wordt je leven verkort door het roken, maar het kan ook de kwaliteit van je leven negatief beïnvloeden.

Dat was ook de overtuiging van de Nieuw-Zeelandse minister van Volksgezondheid toen ze niet alleen de prijs van rookartikelen flink verhoogde -er meer belasting over liet heffen-  maar ook een verbod tot roken voor jongeren tot 18 aankondigde, dat in 2025 ingaat. Ze zei: ‘We willen er voor zorgen dat jonge mensen nooit beginnen met roken.’ In Nieuw-Zeeland en Australië kost een pakje sigaretten nu ongeveer 25 euro, terwijl datzelfde pakje hier in Nederland ‘slechts’ 8 euro kost.

Een hoge prijs blijkt mensen toch te weerhouden te gaan roken. In Nederland rookt 20% van de volwassenen en in Australië 10%. De ambitie van onze bewindspersoon die over volksgezondheid gaat mag gerust wat groter zijn. Hij heeft het plan om in kleine stapjes de prijs te verhogen totdat het pakje sigaretten in 2040 zo’n 40 euro kost. Je kunt je afvragen in hoeverre hier de lobby van de tabaksindustrie een vertragende invloed heeft.

Niet alleen legt roken een groot beslag op je inkomen, maar heeft het grote invloed op je lichamelijke welzijn. Wie wil er nu volgend jaar in een scootmobiel zitten met een zuurstofslangetje in zijn neus? Alleen door verstandig beleid en goede voornemens kunnen we het aantal COPD- en kankerpatiënten terugdringen. Ga jij volgend jaar stoppen met roken? Dat is een goed plan…

Kees Zwaan

Avatar foto
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord

Reacties zijn gesloten.