Lessen Stichting Joods Werkdorp ook in 2024

HOLLANDS KROON – Stichting Informatie, Documentatie en Educatie Joods Werkdorp Wieringermeer geeft ook in 2024 weer interactieve lessen op basisscholen in Hollands Kroon. 

Mede dankzij de financiële steun van de Hollands Kroonse Uitdaging verzorgde de Stichting Informatie, Documentatie en Educatie Joods Werkdorp Wieringermeer, in 2022 en 2023 op 15 basisscholen in Hollands Kroon interactieve lessen voor leerlingen van groep 7 en 8. Daarmee werden bijna 500 leerlingen bereikt. Daarom is besloten om ook in het nieuwe jaar deze lessen te blijven geven.

Op alle basisscholen in Hollands Kroon wordt aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Voor leerlingen van groep 7 en 8 spreken verhalen en filmbeelden het meest tot de verbeelding. Vooral als die letterlijk dichtbij komen. Zoals verhalen van familieleden/nabestaanden en plaatsen en monumenten dichtbij huis en school. Op basis van die kennis ontwikkelde de stichting Joods Werkdorp Wieringermeer een educatief programma van 3 ‘lessen’ voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

In de gemeente Hollands Kroon is het Joods Werkdorp Wieringermeer een concrete herinnering aan de Tweede Wereldoorlog die heel dichtbij is en een plaats waar veel verhalen over te vertellen zijn. Familieleden die uit eigen ervaring nog iets kunnen vertellen over de oorlog zijn er niet veel meer. Daarom gingen de vrijwilligers in gesprek met nabestaanden. Die gesprekken zijn opgenomen en met toestemming van betrokkenen gebruikt in het educatieve programma.

Een concrete wens van de Stichting is om in de nabije toekomst een extra element aan het programma toe te voegen. Namelijk het daadwerkelijk bezoeken van het Joods Werkdorp door de leerlingen die het educatief programma volgen. Dat kan echter alleen met de inzet van groepsvervoer (bussen). De Stichting start binnenkort een campagne om dat ook financieel mogelijk te maken.

(Foto: Aangeleverd)

Avatar foto
Kees Bakker is fulltime verslaggever/redacteur bij Noordkop Centraal. Iets delen met Kees? Stuur een mail naar kees.bakker@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):