Leegstand

Het gaat niet zo goed in Schagen. Er ontstaat steeds meer leegstand in het winkelbestand, de sociale woningmarkt ligt op zijn gat en starters kunnen steeds moeilijker aan een  hypotheek komen. Wie wat rondloopt in de stad ziet winkelpanden die al een tijdje leeg staan. Zo staat in het Makado een winkel leeg, twee in de Nieuwstraat en één in de Herenstraat. Naar verluidt sluit de dierenwinkel in dezelfde straat binnenkort zijn deuren. En onlangs lazen we het bericht dat Westerman zijn sportzaak op 1 maart sluit aan de Nieuwstraat.

Leegstand is een verschijnsel dat tergend langzaam de levendigheid van de stad aantast. Het begint bij kantoren en bedrijven en later slaat het over naar de winkels. Eerst zijn ze voor een korte periode leeg, maar gaandeweg blijven ze langer leeg. Slecht voorbeeld is het pand in de Herenstraat. Deze staat intussen al vele maanden  leeg. Als oorzaak van leegstand van winkels wordt vaak genoemd de concurrentie van andere winkels. Dit is niet altijd waar. De concurrentie komt meer uit een andere hoek: het internet.

Reisvakanties, boeken, muziek, huishoudelijke apparaten, elektronica en (sport)kleding worden steeds meer online besteld. In de eerste zes maanden van 2010 zijn de consumentenbestedingen via het internet in Nederland gestegen naar € 3,85 miljard. Dit betekent een stijging van 10% vergeleken met de eerste helft van 2009. Dit blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor 2010. Het aantal internetkopers is met 7% toegenomen, vergeleken met de eerste helft van 2009. Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben nu ooit online een aankoop gedaan. Deze ontwikkeling is niet te stuiten. Het aantal winkels zal afnemen. We zullen hieraan moeten wennen.

Andere zorg is de huurmarkt voor woningen. Onze woningcorporatie Wooncompagnie heeft alle huurders op de hoogte gebracht dat alleen nog huurwoningen worden toegewezen als het gezinsinkomen lager is dan 33.600 euro. Dit is een gevolg van een Europese beschikking. Het was al een lot uit de loterij een toewijzing te krijgen voor een andere geschikte woning, nu kunnen zittende huurders met een hoger inkomen het helemaal vergeten. De sociale huursector zit nu helemaal muurvast. Een aspirant-huurder die een poging wil wagen kan beter melden dat hij de enige bewoner is en dat hij pas later zijn partner in huis haalt.

Wie als huurder een woning wil kopen loopt vervolgens tegen allerlei problemen aan. Banken worden steeds voorzichtiger met hypotheken waardoor starters over steeds meer eigen geld moeten beschikken. Daarnaast sterven de lucratieve startersleningen een eenzame dood. De gemeente doet er geen eigen geld bij en het Rijk houdt het voor gezien. De overheid wil het eigen woningbezit bevorderen maar voor een grote groep gaat deze vlieger niet op. Het is teleurstellend dat deze pijnpunten die vele mensen raken nauwelijks aandacht krijgen in onze gemeenteraad.  

Eugeen Hoekstra

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: