‘Lange Jaap’ afgesloten wegens instortingsgevaar

HUISDUINEN – De directe omgeving van de Helderse vuurtoren ‘Huisduinen’, beter bekend als de ‘Lange Jaap’, is met onmiddellijke ingang afgesloten. In het gebouw zijn gevaarlijke scheuren ontdekt.

Eerder werd al geconstateerd dat er kleine scheuren in de wanden zaten van de hoogste, nog werkende, vuurtoren van Nederland. Nu er bij een nieuwe inspectie grotere scheuren zijn waargenomen kan de veiligheid niet langer worden gewaarborgd.

De omgeving is met een straal van 70 meter rondom de vuurtoren afgezet voor verkeer. De tennisvereniging, manege en het fort blijven wel bereikbaar. 

Demissionair minister Barbara Visser van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft opdracht gegeven om een noodplan voor de vuurtoren op te stellen. Op dit moment werkt de vuurtoren nog naar behoren maar er zijn ernstige zorgen vanwege de verwachte wind en mogelijk instortingsgevaar.

Het gebied rondom de toren blijft tot nader orde afgesloten.

(Foto’s: Inter Visual Studio)

Bas Burlage is omroepmanager bij Noordkop Centraal. Naast zijn redactiewerk is hij ook mede-verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de omroep. Iets delen met Bas? Stuur het naar redactie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: