Kunsthuis ‘Steengoed’ wint Cultuurprijs

HOLLANDS KROON – Kunsthuis Steengoed van Rob Glas en Nadien Jong in Anna Paulowna is de winnaar geworden van de Stimuleringsprijs Cultuur in Hollands Kroon 2022.

Wethouder voor Cultuur in Hollands Kroon, Theo Meskers, overhandigde aan Rob en Nadien een certificaat en daarmee symbolisch het geldbedrag van € 2.500,- als prijs. Daarnaast kreeg de winnaar nog een cultuurbox met daarin adressen van lokale kunstenaars om een werk aan te kopen van maximaal € 500,-.

Het bleef spannend tot het laatste moment waarop de juryrapporten werden voorgelezen van de vier genomineerden (DinaMusic, Meerpeen Theater, Kunsthuis Steengoed en De Rock ’n Roll Fabriek) door twee leden van de vakjury.

De vakjury is lovend over het Kunsthuis Steengoed als unieke kunstuiting. Midden in het agrarische landschap een atelier met kunst die tot de top behoort. Een culturele uiting met een enorme uitstraling die in korte termijn is bereikt.

De jury spreekt haar waardering uit over het initiatief van Dina Popma van DinaMusic die in haar kas muziekconcerten geeft. Er is sprake van een zekere bedrijfsmatige aanpak en het enthousiasme spat ervan af. Het is een zeer kleinschalig initiatief waar mooie concerten tot stand komen.

Volgens de vakjury is het Meerpeen Theater zeer toegankelijke activiteit voor jong én oud. Het begeleiden en leren tijdens producties, de samenwerking onderling en de ondersteunende talentontwikkeling stimuleert het werken naar een hoog niveau. Uit de groei van de organisatie door het steeds toevoegen van onderdelen blijkt ook een aanpak met een filosofie.

Over de De Rock ’n Roll Fabriek zegt de vakjury dat deze organisatie een breed pakket aan culturele activiteiten aanbiedt, opgezet en geleid door 4 jonge professionals. Een aanwinst voor het dorp Lutjewinkel maar zeker ook voor de gemeente Hollands Kroon. Een muziekschool hoort daar thuis.

De cultuurprijs werd voor het eerst uitgereikt en is bestemd voor organisaties, stichtingen en/of individuele kunstenaars die korter dan vijf jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van kunst en cultuur.

Joop Luten is als vrijwilliger actief voor de redactie van Noordkop Centraal. Joop maakt veel nieuwsvideo's en richt zich daarnaast op politiek en cultuur. Samen met Rutger Jan Bredewold maakt hij de kunstserie 'Zien wat je bekijkt' voor Noordkop Centraal TV.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: