Kroongetuigen Hollands Kroon in beeld

HOLLANDS KROON – Een imposante fototentoonstelling ‘Kroongetuigen’, verdeeld over een aantal locaties in Wieringen, is volop in voorbereiding. 

‘Het Grote Palingboek’ met foto’s van Marco Bakker zal in dat kader voor het eerst worden gepresenteerd in het Wieringer Eilandmuseum in combinatie met een expositie over de palingvisserij.

Valentine Stamp-de Haan heeft haar handen vol aan de organisatie die zij samen met Culturele Kring Wieringen doet. De portret- en landschapsfoto’s van onder meer Koos Breukel, Martin Kers en Jeroen Hofman vertellen als kroongetuigen het verhaal over Hollands Kroon en in het bijzonder Wieringen. 

De expositie begint op 6 augustus en eindigt eind september.

Marco Bakker werd gevraagd door het restaurant Smit-Bokkum uit Volendam om een fotoboek over paling te maken. In het boek wordt het hele verhaal over paling beschreven. Van het mysterie over de voortplanting in de Sargassozee, de vangst door vissers en het verwerken tot een eindproduct als gerookte paling. De tekst in het boek, uit te geven door LM Publishers, is van Robert van der Broek. 

Marco fotografeert al heel lang vissers. Hij heeft de laatste palingvissers uit Enkhuizen op de foto vastgelegd. “Fotografie is voor mij een alibi om mensen te ontmoeten en kennis mee te maken en dingen mee te maken”, laat de Marco Bakker weten. 

(Video: Joop Luten)

Delen is leuk
Joop Luten is als vrijwilliger actief voor de redactie van Noordkop Centraal. Joop maakt veel nieuwsvideo's en richt zich daarnaast op politiek en cultuur. Samen met Rutger Jan Bredewold maakt hij de kunstserie 'Zien wat je bekijkt' voor Noordkop Centraal TV.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: