Kortzichtig

Schande natuurlijk dat de gemeente Schagen zich laat kennen als de gemeente met bijna de hoogste OZB in Nederland! Waar moet je niet gaan wonen? In Schagen in ieder geval niet. Hier betaal je maar liefst 10.5% OZB over je woning. En 3% extra op je bedrijfspand. Waarom zo veel? Om de sport uit de wind te houden. U meent het?

Kijk, er valt nog wat te zeggen de OZB te verhogen om de zorg in de gemeente nog een beetje op peil te houden. Punt is, voor sport kun je kiezen, ziekte, gebrek en ouderdom overkomt je. OZB-verhoging als solidariteitsbijdrage is nog wel te verkroppen om zo het lot van hen enigszins te verlichten. 

Niemand zegt dat je moet sporten bij een vereniging. Je kunt prima sporten zonder lid te zijn van een vereniging. De leefbaarheidsideologie wordt misbruikt om de eigen zin door te drukken. De verdedigers weten best dat in elk dorp een schouwburg of een bioscoop een utopie is. Zelfs een bibliotheek in elke kern is onmogelijk.

Leefbaarheid is een subjectief begrip. Ze lijdt er niet onder als burgers een stukje moeten fietsen om hun gewenste sportaccommodatie te bereiken. Het blijven acceptabele afstanden. Zo ook in de kern Schagen, waar sommigen hun wijk uit moeten om de voetbalclub naar keuze te bereiken: van Muggenburg naar Nes-Noord is het net zo veel moeite als van Sint Maarten naar Dirkshorn.

Van de vier gemeenten in de Noordkop stijgen de woonlasten in Schagen in 2016 het sterkst. Gemiddeld is een huishouden volgend jaar 3,51 procent meer aan onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolbelasting kwijt. Het beeld is nog ongunstiger geworden na de raadsvergadering van dinsdag. Vergeten wordt gauw dat de 9% verhoging elk jaar doortikt en elk jaar 9% over 9% wordt berekend en zo maar door.   

De vraag blijft: kon de acht ton niet gevonden worden binnen de gemeentebegroting? JESS en Wens4U, die in de race zijn voor het pluche, vinden van niet en stemden mee met CDA en PvdA om de OZB met 9% extra te verhogen. Andere partijen, waaronder de VVD, vinden van wel en kwamen met allerlei suggesties hoe de acht ton op tafel kan komen, maar deze werden allemaal afgewimpeld door wethouder Ben Blonk die naast de sportportefeuille ook financiën beheert.

Hij schermde met spookbeelden dat Schagen bijkans onder curatele komt van de provincie als de oppositie haar zin zou krijgen. Het zou mij echter verbazen als de provincie geen vraagtekens zal zetten bij de OZB-verhoging van deze proportie. De maatregel behoort tot de categorie gemakzuchtige noodgrepen van een gemeente die de begroting niet sluitend kan krijgen en de burger weer als melkkoe gebruikt.

Het ware probleem is de dichtheid van de sportaccommodaties in de gemeente. Er zijn er gewoonweg te veel. De OZB-verhoging lost dit niet op.

Eugeen Hoekstra  

 

 

 

 


Publicatiedatum: 17 december 2015
Categorie: Archief Column
Aantal views: 11
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):