Kijk op de week

De week begon met goed nieuws uit Moskou. Niet omdat Poetin had besloten om Nederland toch maar niet binnen te vallen, was het trouwens Wim Kan niet die zei dat Rusland dit beter niet kan doen in het weekend want dan zijn we hier gesloten.

Ook niet omdat Poetin had gezegd dat Oekraïne best naar Europa kan, hij had het kunnen zeggen gewoon om te pesten nu er een referendum in ons land loopt, dat Godbetert moet voorkomen dat dit door corruptie bezwangerde land ooit zou toetreden tot de Europese Unie. Nee, het goede nieuws kwam van onze dames tennis, die stuntte door de Russische dames tennis in de pan te hakken. Oorlogstaal, dat laatste, dat wel, maar die taal begrijpt Poetin het best. Hij was vast not amused.   

Goed nieuws was er ook in Schagen want directeur-bestuurder Hans Groenendijk van Woonzorggroep Samen kon zijn huishoudelijke medewerkers vertellen dat ze niet worden ontslagen. Hoe dat kan? Gewoon, je begint met het niet verlengen van de tijdelijke contracten en daarna gooi je een visje uit in de organisatie, dat medewerkers die vrijwillig ontslag nemen een leuke som geld mee kunnen krijgen. 

Ruim dertig medewerkers zagen dit wel zitten en namen zelf ontslag in de hoop een nieuwe baan te vinden elders in de maatschappij. Een baan elders? Hoeveel van deze thuishulpen zullen niet doorgaan bij de mevrouw of het echtpaar waar ze al heel lang werken, maar dan zwart? Ooit een werkgever of overheid gezien die zwart werken propageert? Nu kan alles.

Het verkeerscirculatieplan van Schagen, je weet het nog wel, dat plan van de afsluiting van de Markt, van dynamische parkeerverwijsborden bij de toegangswegen van Schagen, van het eenrichtingsverkeer in de Langestraat en van het parkeerdek achter de Gedempte Gracht en de blauwe zone tot in de woonbuurten, dat plan ja, dat is ter ziele. Reden: het was allemaal gebakken lucht. Het gemeentebestuur toentertijd liet Goudappel Coffeng een dik en duur  rapport schrijven over de verkeerssituatie in Schagen. Het was niet best oordeelde het gerenommeerde bureau. Parkeerinfarct luidde de diagnose. Blijkt allemaal reuze mee te vallen, concludeert de politiek nu.

Nee, het was geen belangenverstrengeling, ja, het had er wel de schijn van. ECN had het er moeilijk mee met oud-directeur Wim Stam, die naast zijn werk in vijf jaar tijd ten minste één miljoen euro verdiende met zijn vier eigen windmolens. Voor de vier windmolens werd in totaal 4,7 miljoen euro subsidie verstrekt. Stam ging vorig jaar met pensioen. Zijn windmolens heeft hij inmiddels verkocht. 

Nee van botsende belangen was dan wel geen sprake, maar ECN besloot toch maar de regels aan te scherpen. Minister Kamp heeft ECN gevraagd de gedragscode integriteit, die geldt voor medewerkers van de Rijksoverheid te gebruiken bij het aanscherpen van de regels. Zo’n gedragscode is er nu niet bij ECN. Nee, dat blijkt !! Het verhaal is van een treurigheid dat kennelijk hoort bij het thema windturbines: windenergie is bijzaak geworden. Het gaat erom dat je aan die dingen veel kan verdienen. Windturbines als goudmijntjes.

En is er al witte rook aan de Laan? De huidige coalitie CDA en PvdA zoekt nog een partner nu de VVD heeft afgehaakt. Haast was niet nodig, zei Jelle Beemsterboer en dat blijkt want we zijn twee maanden verder en we weten nog niets. Ok, JESS haakte op een bepaald moment af omdat  de coalitie niet bereid was een stukje bestuurlijke vernieuwing te accepteren, je leest het goed, CDA en PvdA zien de burgers toch nog steeds als stemvee die je om de vier jaar even loslaat en daarna zo snel mogelijk weer op stal zet.  De coalitie praat verder met Wens4U maar die heeft bezworen dat het best met een wethouder minder kan. We zullen toch niet meemaken dat Merieke Bredewold overstag gaat? Een parttimewethoudertje dan maar?  

Er staat een lange rij in het stemlokaal. Bijna achteraan staat een oude vrouw en voor haar staat Jelle Beemsterboer. Langzaam schuifelen de mensen allemaal naar het stemhokje toe als de vrouw opeens voorover valt. Jelle loopt naar haar toe en helpt haar overeind. “Zo”, zegt Jelle, nu ik u overeind heb geholpen, stemt u toch wel op het CDA, hè?” De vrouw kijkt hem aan en zegt: “Nou Jelle, dan ben ik misschien wel op m’n kin gevallen, maar niet op mijn achterhoofd”. Ik wens u een mooie nieuwe week toe.

Eugeen Hoekstra

 

Delen is leuk
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: