Keti koti dialoogtafel in Schagen in 2023?

SCHAGEN – Op veel plaatsen in Nederland wordt ieder jaar op 1 juli tijdens keti koti de formele afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Zo ook in Hoorn, Alkmaar en Amsterdam. 

In Schagen wordt er vooralsnog niets georganiseerd vanuit de gemeente. Wel steunt de gemeente Schagen de oproep om van 1 juli een vrije dag te maken, om de afschaffing van de slavernij te herdenken en te vieren.

Voor veel mensen is dit een belangrijke stap en wordt deze dag vergeleken met de viering van Bevrijdingsdag. 

Op verschillende plekken in Nederland staat op 1 juli de ‘keti koti dialoogtafel’ waarin wordt gesproken over hoe ons koloniale verleden nog steeds doorwerkt in het heden en wat ons nu nog te doen staat in de strijd tegen racisme.

Aankomend jaar is het 160 jaar geleden dat de slavernij formeel is afgeschaft. Daarom wordt 2023 een herdenkingsjaar, waarin er extra aandacht zal zijn voor het Nederlandse slavernijverleden. Als een van de laatste Europese landen maakte Nederland een einde aan drie eeuwen slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen.

Ondanks dat in 1863 formeel de slavernij werd afgeschaft, kwam er op de meeste plaatsen in de praktijk pas tien jaar later een einde aan. Keti koti, ofwel ‘verbroken ketenen’, verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte mensen vastgezet werden.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft tijdens de opening van de expositie Verborgen Noord-Holland zijn excuses aangeboden voor de rol van de gezagsdragers van toen in het slavernijverleden. Hiermee is Noord-Holland de eerste provincie in Nederland die officiële excuses aanbiedt.

 

Avatar foto
Róman Luijks was in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):